Nasjonal turistveg Andøya

Sist endret 11.03.2023 | Publisert 29.08.2022Bilturer, Nordland |

Anslått lesetid:

Nasjonal turistveg Andøya går langs vestkysten av landets tiende største øy. Strekningen er ikke veldig lang, men vi har følge av mektige fjell, langstrakte strender og idylliske bosettinger langs hele ferden.

Orientering og kart over turistvegen

Turistvegen går over 58 km mellom Andenes i nord og Bjørnskinn i sør på Rv82, Fv7698 og Fv7702.

Kartet under viser hele strekningen og har avmerket steder å oppsøke underveis, enten som del av turistvegsatsingen til Vegvesenet, eller av andre årsaker. Denne artikkelen gir et overblikk. Turistvegmyndighetene nevner og har tilrettelagt følgende stopp: Kleivodden rasteplass i nord og Bukkekjerka utsiktsplass lengre sør.

Du finner dem på kartet, og flere til. Klikk på markeringene for å få opp informasjon om hver av dem, noen med lenker til videre lesning. Den videre beskrivelse av Nasjonal turistveg Andøya følger en kjøretur fra nord til sør. Kjøreturen kan man gjøre på en time nonstop. Sandalsand anbefaler å bruke litt tid underveis, og dessuten følge Rv82 på østsiden av øya og krysse tvers over på en av de veiene som er avmerket i kartet. Da er man imidlertid mer enn på gjennomreise, og det er Andøya verdt.

Andenes

Sandalsand kom til Andøya med turistferja fra Senja i nord. Den går om sommeren og gjør det mulig å kombinere to nasjonale turistveger, denne på Andøya og den på Senja. På Andøya kommer vi da til kommunesenteret Andenes. I dette tettstedet regner SSB at det bor 2515 innbyggere. Andøy kommune har et folketall på 4572. Ikke alle bor på selve Andøya for kommunen har også en bit av Hinnøya på andre siden av Andøybrua.

Andenes har langbaneflyplass og det meste en lokalbefolkning behøver av offentlig og privat tjenesteyting. Det har jo vært mye fram og tilbake om Forsvarets aktiviteter her, men over årene har det også vokst fram et internasjonalt romfartssenter, Andøya Space. De holder til like sør for sentrum.

Et landemerke vi ser langt av lei er Andenes fyr, et rødfarget støpejernstårn fra 1859 med en høyde på 40 meter. Det er landets fjerde høyeste og det er faktisk mulig å klatre opp i det for en flott utsikt. Ved siden av ligger Andøymuseet med kafe og hyggelig betjening. Her finner vi en utstilling om polarområdene, med hovedvekt på livet til fangstmannen Hilmar Nøis. Han skal ha vært den med flest overvintringer på Svalbard, hele 35. I andreetasjen finner vi også en helt grei utstilling om geologien på Andøya – den skal være temmelig unik.

Det er ut fra Andenes at man drar på hvalsafari. Hvilke hvaler man kan se, og sannsynligheten for det, beror på årstiden. Hver og en bør sjekke ut tilbudet.

Ellers virker Andenes som et trivelig sted der gatemønsteret følger en slags kvadratur ut mot moloene mot havet. Her finner vi det meste av boliger, butikker, overnattingssteder, spisesteder, og selvsagt offentlig administrasjon for de som har behov for å oppsøke den.

Sørover turistvegen til Bleik

Fra Andenes går det to veier mot sør og videre til Hinnøya og resten av landet. Den mot øst er riksvei (Rv82) og er en veldig interessant rute å følge for de som har litt tid til overs (eller bare er på hurtigste gjennomfart). Nasjonal turistveg Andøya følger imidlertid kyststripen på vestsiden av Andøya. Sandalsand som ikke hadde vært her før, har alltid hatt et inntrykk av Andøya som et flatt, myraktig landskap. Det stemmer til dels, særlig mot øst og midt på.

Derimot er vestsiden også dominert av høye fjell, noen temmelig forrevne, og så har vi dessuten lange strender med sand eller rullestein. Her ligger det små samfunn i mer eller mindre sammenhengende bygder. Hvert lite samfunn har sine små gravplasser, så gjør gjerne et stopp også ved dem. Det er faktisk temmelig eiendommelig mange små gravplasser langs kysten her.

Like sør for Andenes passerer vi Andøya Space som kan være verdt å besøke for de som ønsker opplevelser for både små og store romentusiaster.

Deretter følger en rasteplass som turistvegene har laget, på Kleivodden. Her finner vi nokså dramatiske fjellformasjoner like innenfor odden. Dessuten har vi panoramautsikt sørover mot Bleik og det markante fuglefjellet på Bleiksøya.

Snart passerer vi gjennom Bleik, det andre stedet i Andøy som SSB definerer som tettsted. Her får vi følelsen av å kjøre gjennom et trivelig bomiljø for de drøye 400 fastboende. Overnatting og turer ut på havet tilbys også, og en sandstrand. Her svinger Nasjonal turistveg Andøya litt inn i landet før den kommer ut til kysten igjen ved Stave, også det en liten bosetting ved havet.

Inn i landet og videre mot sør

Fra Stave fortsetter fylkesveg 7698 sørover til et skilt viser at vi kommer til et sted som heter Skogvoll. Det er bare det at vi ikke ser noen skog, og vi ser heller intet sted. Bebyggelsen sprer seg imidlertid langs en voll som danner landet mellom sjøen og det lange Skogvollvatnet innenfor.

Innenfor det igjen ser vi de store flatene som det indre av Andøya består av, altså de mentale bildene Sandalsand hadde av Andøya før jeg kom hit. Så kommer vi til Nordmela. Det er ikke store greiene, men her finner vi en døgnåpen landhandel og kafé som bør oppsøkes. Da vi kom hit sommeren 2022 var det mye aktivitet sør for Nordmela hvor Andøya Spaceport var i ferd med å bygge en oppskytingsbase.

Bukkekjerka utsiktsplass er den andre og siste tilretteleggingen fra Nasjonale turistveger sin side. Her finner vi et offentlig toalett i et glass- og stålbygg. Glasset er slik at det kan gjøres gjennomsiktig om man trykker på en knapp. Bukkekjerka var en gammel samisk offerplass. Navnet kommer fra det samiske ordet «bohki» som betyr kløft og «giergie» som betyr stein. Selvsagt måtte kristenmakten kuppe ordet og begynte å avholde friluftsmesser her. Uansett, her kan vi ta en liten spasertur ut på neset til fyrlykta Børhella fyr.

Fra Bukkekjerka fortsetter turistvegen sørover gjennom bosettingen i Nøss, hvor man bør oppsøke det lokale kunstgalleriet, og videre til Bø. Deretter krysser turistvegen over til andre siden av Andøya og slutter ved Bjørnskinn, før vi kommer fram til Risøysundet.

Utenfor turistvegen

Som nevnt kan besøkende til Andøya godt legge igjen mer enn en time her, og gjerne flere overnattinger. Da kan man følge Rv82 sørover østsiden av øya. Gjør gjerne et stopp ved den spesielle Dverberg kirke fra 1843.

Når man kommer til Risøyhamn finner man broen over til Hinnøya. Den delen av Andøy kommune er det ikke så mye å si om, men to stopp ved Risøyhamn bør veifarende absolutt legge inn.

Det første vi kommer til når vi tar nedom havna, hvor også Hurtigruten klapper til kai, er Gammelbutikken. På sjøsiden av dagens Jokerbutikk finner vi et eldorado for de som vil tre inn i en god, gammeldags landhandel. Privat eie, høy kvalitet og veldig trivelig. Her fant vi ungdommelig pågangsmot med sans for det historiske. Det var som å tre inn i en annen verden, eller i det minste en annen historisk verden, med gamle varer på hyller, lang benk og et skikkelig kasseapparat. Den unge entreprenøren var til og med interessert i å vise de bevarte bygningene nede på brygga. Her bør tilreisende kjenne sin besøkelsestid – og andre gode, lokale krefter gi sin støtte.

Ikke langt bortenfor finner vi Risøyhamn bygdemuseum. Det er et lite friluftsmuseum bestående av fem bygninger, og i naustet står storfembøringen ”Haakon”, bygd på Helgeland i 1880. Det er flott at man tar vare på denne delen av lokalhistorien. For vår del ble det med et nokså overfladisk blikk, dessverre. Slike bygdemuseer er ikke alltid åpne for å komme inn i, når veifarende tilfeldigvis kommer forbi.

Dernest ble det for oss å ta over til Hinnøya og andre opplevelser i Vesterålen.

Les mer

Du har i denne artikkelen fått et overblikk og et kart. Noen av kartmarkørene gir lenker dersom du klikker på dem. Les hvordan Vegvesenet omtaler Nasjonal turistveg Andøya og de totalt 18 nasjonale turistveger som de opparbeider og vedlikeholder.

Besøket til Andøya var tredje ledd i en omfattende bilferie i Sør-Troms og nordlige Nordland sommeren 2022. Utgangs- og returpunktet var Tromsø. Du kan lese oversiktsartiklene i denne kronologiske rekkefølgen.

Som vanlig publiseres det også enkeltartikler fra spesielle severdigheter langs veien. De framgår blant annet av artiklene fra bilturene. Sandalsand kan tilby følgende inspirasjoner ut over de som er nevnt i artikkelen: