Uvdal stavkirke har passert sine første 850 år, og står både yndig og verdig i skråningen høyt over Numedalslågen. Den er den nordligste av de fire stavkirkene i Numedal.
Bygningshistorikken
Det er slående hva teknologi kan gi oss av svar. Dendrokronologi er en metode for å tidfeste når de felte tømmeret. Man teller da årringene. I dette tilfellet hugget bøndene i Uvdal pælene i 1167. De var nok den gang litt for ivrige med å starte byggingen, for tømmeret hadde enda ikke tørket nok. Følgelig sier man at Uvdal stavkirke stammer fra 1168, sånn omtrent. Kirken var tidligere noe løselig tidfestet til slutten av 1100-tallet grunnet arkeologiske funn av mynter under den eldste delen.
Når vi står på tunet, høyt og fritt over Numedalslågen nederst i dalføret, ser vi en korsformet kirke med tverrarmer mot nord og sør. Midtstilt på toppen er der en smal takrytter med pyramideformet tak. Kirken har ikke alltid sett slik ut.
Den opprinnelige lille kirken hadde kun ett kirkerom, med et rektangulært skip, og et lite kvadratisk kor. Midt på holdt en midtstolpe oppe taket i et forhøyet midtrom, i den såkalte Numedalsstilen. Korenden var opprinnelig formet som en halvbue. Det gikk også en eller flere svalganger rundt den eldste delen av kirken.
Uvdal stavkirke ble utvidet og bygget om i omtrent hvert århundre, men det var for eksempel ikke før i 1620 at de to første vinduene ble satt inn, og fire år etter ga benker menigheten mulighet til å hvile sine lemmer.
Interiøret
Det er ikke alltid det høver seg slik at man kommer til en kirke i åpningstiden. Slik var også dette besøket. Derfor er det veldig bra at kirkens eier, Fortidsminneforeningen, innbyr til en 3D-visning innvendig i Uvdal stavkirke. Klikk på lenken og nyt en strålende opplevelse, fra der du er.
Som for mange andre stavkirker, er det i særdeleshet vestportalen som gjenspeiler treskjærerkunstnernes store evner. Motivet på denne er fra Vosungasaga, der karakteren Gunnar spiller harpe med tærne og har hendene bundet bak ryggen, i ormegården. Portalen er fra 1200-tallet, og altså litt nyere enn den opprinnelige kirkebygningen. Den står vel og merke inne i våpenhuset, og der kommer vi ikke inn utenom i kirkens åpningstid. Inne i våpenhuset finner vi også en annen portal. Den står bak en glassplate til venstre, men stod opprinnelig inne i kirken mellom skip og kor.
Ellers er det helt tydelig at malerne fikk fri utfoldelse fra midten av 1600-tallet og faktisk så lenge som ut på 1800-tallet. Først renessanse og så barokk, er stilartene som gjenspeiler seg på bjelker, benkerader, vegger og i himling, med bruk av livlige farger.
Flere opplevelser ved Uvdal stavkirke
Den som kommer hit, vil finne et herlig sted å oppsøke og vandre rundt. Den tjærebredde tusenårige kirken ligger flott til, høyt i lia over Numedalslågen. Rundt stavkirken finner vi dessuten et bygdetun som inneholder en rekke alderstegne bygninger, og en kafé. Der løser man billetter, men det er ellers fritt fram å vandre rundt på området også utenom åpningstider.
LES MER: Nore og Uvdal bygdetun
Finn fram (kart)
Vi finner Uvdal stavkirke ved lokalveien Kirkebygda som løper parallelt med hovedveien gjennom Numedal, Fv40. Lokalveien starter og slutter ved hovedveien og går i en slak bue et stykke opp i lia, nord for Numedalslågen.
Enten man tar den ene eller andre avstikkeren opp Kirkebygda, vil man se skilt til stavkirke og bygdetun fra Fv40. Merk at i nordlig ende ligger Uvdal kirke kloss i hovedveien. Den ble bygget i dragestil i 1893 og kan fort misforstås til å være selve stavkirken. Det er den absolutt ikke, men det er en flott bygning som drar på veksler på historisk norsk byggeskikk, og er vel verdt et stopp.
Uvdal stavkirke er en av fire stavkirker i «Middelalderdalen» Numedal. Bare 10 km lengre sør finner vi Nore stavkirke. Kommunenavnet Nore og Uvdal har således en lang historie. Deretter følger Rollag stavkirke og så Flesberg stavkirke helt i sør. Sandalsands anbefaling er å la kjøreturen opp eller ned Numedal bli en opplevelsesferd tilbake i tid. Dalen rommer også flere sekulære bygninger fra middelalderen.
LES MER: Biltur opp Numedal
Les mer
Kirkens eier siden 1901 er Fortidsminneforeningen. Foreningen holder kirken åpen som museumskirke 10-18 alle ukedager i perioden 1.6-31.8. Interesserte kan også sjekke ut nettsiden til fellesrådet. De forteller at det holdes gudstjenester om sommeren.
Den som vil lese seg mer opp på Uvdal stavkirke, bør sjekke disse lenkene: Stave Church, Kirkesøk, Kulturminnesøk, Norges kirker, Stavkirke.info, Wikipedia og Kunsthistorie. Noen av dem gir lite mer informasjon enn det du nettopp har lest, mens andre gir et vell av detaljer.
Sandalsand har flere artikler å by på:
- Hovedoppslaget om Religion har omtaler av de fleste norske stavkirkene og mange steinkirker fra middelalderen
- En introduksjon ligger i artikkelen om Stavkirkene i Norge
- Slå opp andre artikler fra Nore og Uvdal kommune og Buskerud fylke