Det var en vakker morgen i Rosendal, på den andre dagen av vår biltur i Hardanger. Etter en deilig frokost på det sentralt plasserte, historisk forankrete Rosendal Turisthotell satte vi oss ned på verandaen og nøt den perfekte utsikten over Hardangerfjorden.
Sentrum av Rosendal
Rosendal ligger sentralt på reiseruten for mange forbipasserende turister, det være seg i personbiler eller bobiler. Parkeringsplassen for bobiler er forresten ny og veldig flott plassert.
Vi gikk en liten tur på dette lille stedet. Det er ikke mye å gjøre egentlig, men plasseringen er flott, og det er jo noen gallerier, museer, gårder og bygninger verdt å ta en titt på. I sentrum finner vi også noen få butikker rettet mot lokalbefolkningen, og der er et gammelt skipsverft også.
Vi gikk opp den bratte bakken for å ta en titt på kirken fra ca 1250, et merkelig syn uten spir. Nå på våren var det en flott kombinasjon av det visuelle med kirken, grønne enger og flott utsikt over fjorden med snødekte fjell på den andre siden, og det hørbare med saue- og lammebreking rundt oss. Alt i alt, det var en fantastisk atmosfære.
LES MER: Kvinnherad kirke i Rosendal er fra middelalderen
Rosendal Baroni
Vi hadde en avtale med noen venner om å besøke Rosendals fremste turistattraksjon, en herregård. Eller Baroniet som den vanligvis kalles. Historisk sett et fattig land, har Norge ikke mange herregårder. Jeg vil anta at landet er det i Europa med færrest herregårder faktisk. Dette er også en heller beskjeden en. Den omkringliggende parken, og alleen opp til Baroniet, veier opp for det.
De som ankommer her i begynnelsen av mai bør ikke love noen en rosehage, selv om den har gjort godset berømt. Om en måned eller to ville vi ha vært i stand til å nyte en samling på ca 2000 roser. Derimot kunne vi nå beundre urtehagen, den lysegrønne fargen på trærne, blomstrende frukttrær, den blå himmelen, høye fjell og en varmende sol.
Baroniet er et fantastisk sted å tilbringe noen timer. Hvis du har mer tid til rådighet bør du sjekke ut de kulturelle arrangementene de har i sommersesongen. Vi var nå midlertidig i en gruppe med et barn i vår midte, så vi hoppet til og med over den guidete omvisningen i selve hovedhuset. I stedet oppsøkte vi en liten dam med rumpetroll.
Baroniet Rosendal går tilbake til 1650-tallet. Eierne var velstående landeiere og et par hundre år senere ble eiendommen utstyrt med den romantiske hagen vi kan nyte i dag. Norske kunstnere som forfatteren Henrik Ibsen, maleren Hans Gude og komponisten Edvard Grieg benyttet alle Rosendal til kreativ inspirasjon. I dag er gården og hagen eiet av Universitetet i Oslo.
Til slutt, ønsker du å se flere bilder fra fruktbygda og baroniet? På en større skala? Ta en titt på disse.
Finn fram
Kartet under viser vår reiserute. Det kan åpnes i full skjerm eller zoomes inn og ut av her og nå.
Les mer
Sjekk opp på Baroniet sin nettside for praktisk informasjon.
Vi fortsatte vår reise nordover langs Hardangerfjorden, mot spissen av Folgefonnhalvøya. Dette er historien om en biltur i den sørlige delen av Hardangerregionen, i Vest-Norge.
Les artiklene:
(2) Rosendal (DENNE)