Strandstedet Solvorn

Sist endret 30.04.2024 | Publisert 11.08.2012Bilturer, Vestland |

Anslått lesetid:

Solvorn er en liten, søvnig bygd i Fjord-Norge. Den har en veldig fin utforming, der den strekker seg elegant som en vifte oppoverbakke fra fjorden. Utsikten over Lustrafjorden, en grein av den lange og brede Sognefjorden, mot Ornes suveren.

Dette er tredje artikkel i fra en bilferie i det indre av Vestlandet. Vi skulle besøke to av de største fjordene, Sognefjorden og Hardangerfjorden, og også en av de mest berømte, Nærøyfjorden. Den har sitt navn på den prestisjetunge verdensarvlisten.

Veien til Solvorn

Vi kom hit på den andre dagen av våre Fjord-Norge bilferie. Tidligere på dagen startet vi ut fra Lærdalsøyri og besøkte stavkirkene i Borgund og Kaupanger. På Solvorn sjekket vi inn på Walaker Hotel og fikk et rom med utsikt over fjorden over mot Ornes. Ornes er hvor den spektakulære stavkirken Urnes ligger. Den har blitt skrevet inn på UNESCOs verdensarvliste som den fremste eksempel på norske stavkirker.

Vi tok ferjen samme ettermiddag over fjorden og besøkte Urnes stavkirke. I kombinasjon med en gradvis forbedring av været likte vi kvelden på hotellet, og konkluderte med at det hadde vært en dag å huske.

Her er noen bilder av hva vi så før vi kom til Solvorn.

Sogn og Fjordane - Lærdal - Borgund stavkirke
Borgund stavkirke
Sogn og Fjordane - Sogndal - Rv5 - Ferjesambandet Mannheller-Fodnes
På en ferje over Sognefjorden
Sogn og Fjordane - Luster - Urnes stavkirke
Urnes stavkirke

Solvorn før i tiden

Solvorn ble en ganske viktig handelsby fra sen middelalder (1300-tallet), og vokste til å bli et administrativt senter for regionen. Det var imidlertid aldri et virkelig stort sted. I 1865 er Solvorn rapportert å ha hatt tre kjøpmenn og to bakere. Da transporten ble flyttet fra sjø til land i det 19. århundre, ble Solvorns plassering mye mindre attraktiv. Stedet er blitt godt bevart.

Det er ikke mange mennesker som bor i Solvorn i dag, bare 229 ifølge offisiell statistikk. Stedet har en kirke, en matbutikk og en barneskole. Der er et par gårder, men flertallet av befolkningen synes å arbeide i turistnæringen eller andre steder i distriktet.

Mange av husene dateres tilbake til slutten av det 19. århundre. Alle naustene langs stranden var eid av selveiende bønder og handelsmenn. Fattige familier uten land («strandsittere») fikk lov til å sette opp sine beskjedne boliger her også.

«Strandsittere» var et vanlig syn i fjordene i Vest-Norge fra det syttende til midten av det tjuende århundre. De leide land for sine hus gratis eller kun en liten avgift, og livnærte seg som som fiskere, småskala kjøpmenn eller håndverkere. Bak naustene var der og fortsatt er det mange bolighus – de fleste av dem blir vedlikeholdt svært godt, og forkjærligheten for blomster er lett å legge merke til. Husene ble opprinnelig bygget som tømmerhytter eller tømmerhus, men de fleste har nå blitt utstyrt med utvendig kledning.

Sogn og Fjordane - Luster - Solvorn - Walaker hotell
Walaker Hotell i Solvorn

Solvorn i samtiden

Det beste med Solvorn er at det er ikke mye å se. Du kan bo en natt her, eller fem, og bare slappe av. Et godt sted å bo er Walaker Hotel. Hotellet har vært eid av samme familie siden 1690, og drives nå av den niende generasjonen. Hotellets plassering er perfekt rett ved bredden av den pittoreske Lustrafjorden, like ved ferjekaien over fjorden til Ornes. Hotellets hage tilbyr en avslappende atmosfære, og det samme gjør stuene inne. Det å sitte på verandaen med en bok eller en drink før middag gjør noe med deg. Sørg for å komme hit i sommersesongen, ellers finner du en låst dør.

Dette var min anmeldelse av hotellet på Tripadvisor:

«Du kommer neppe tilbake mange ganger til Walaker. Det å tilbringe en natt, med middag, vin og et par drinker før og etter kostet oss nesten 5000 kroner. Det er rett og slett for mye. På den annen side, hvis du ønsker å glemme pengene og unne deg en følelse av sjelden luksus, så er Walaker stedet. Fantastisk plassering og utsikt over fjorden, en nydelig liten bygd, en velholdt hage, og soverom og stuer som tar deg tilbake hundre år tid, er virkelig noe å glede seg over. Vi elsket middagen og spesielt desserten: Parfait laget av norsk brunost.

Romtips: Vårt rom i den gamle delen av hotellet hadde bare et lite vindu «.

Rundt om i «byen»

Neste morgen presenterte seg fra en klar blå himmel og med en behagelig temperatur. Etter en veldig god frokost visste vi at dette kom til å bli en perfekt dag. Vi gikk på en foto-safari i Solvorn. Resultatet framkommer i bildene nederst på denne siden, og i videoen.

Det var virkelig en perfekt dag. Vi tok en ferje på den fantastiske Nærøyfjorden i nydelig vær og stoppet ikke før vi hadde nådd den store og ville Vøringsfossen. Les om det i neste kapittel.

Selvsagt skal du få med en video «på kjøpet». God fornøyelse, og velkommen etter!

Og her er noen bilder. Klikk og nyt i forstørret variant.


Finn fram (kart)

Kartet under viser omtrentlig kjørerute på denne turen. Du kan zoome ut og inn.

Les mer

Slå opp flere artikler på Sandalsand fra Luster kommune og Vestland fylke.

Denne serien fra en bilferie i det indre av Vestlandet består av fem artikler:

(1) – Stavanger til Lærdal

(2) – Lærdalsøyri

(3) – Solvorn (DENNE artikkel)

(4) – Nærøyfjorden

(5) – Vøringsfossen og Hardanger