Borgund kirke i Ålesund

Publisert 24.05.2022Møre og Romsdal, Religion |

Anslått lesetid:

Deler av Borgund kirke i Ålesund ble bygget en gang i middelalderen. Den har vært gjennom mange prøvelser i form av utvidelser, storbrann og gjenoppbygging. I dag er det et prakteksemplar av en kirkebygning vi kan oppsøke.

Kirkens historie

I dagens Møre og Romsdal fylke ble det ført opp til sammen 10 steinkirker. På Sunnmøre bygget de kirker av mur fire steder: Åheim, Ulstein, Giske og i Borgundkaupangen. Den i Ulstein forsvant på 1700-tallet. Borgundkaupangen var en så sentral og viktig bosetting at de til og med førte opp tre eller fire kirkebygg her, men kanskje ikke samtidige. Den kirken vi i dag kan oppsøke, står på restene av en av dem, Peterskirken. De andre er forsvunnet.

Det er ikke alltid lett å datere gamle kirker. Den kirken som de viet til St. Peter dateres noen ganger til 1300. Første skriftlige omtale skal være i 1309. Vi kan også lese at den er fra siste del av 1200-tallet, men også at den er fra begynnelsen av 1100-tallet.

Så er det slik at Peterskirken, den middelalderske, bare finnes som gjenbrukt mur i kortarmen av dagens korsformete kirke. Den opprinnelige kirken hadde et avlangt skip og et smalere, firkantet kor. Retningen var øst-vest. Den ble på 1600-tallet utvidet med en korsarm mot nord, og et våpenhus og underliggende gravkammer mot sør. Vestgavlen fikk en takrytter. I 1868 bygget de en ny korsarm mot sør, men så kom brannen.

Samme år, men ikke på samme tidspunkt som Ålesund by brant til grunnen, brant også kirken. Det var i 1904. Bare murene stod igjen, men også de var stygt skamferte. Likevel, kirken bygget de opp igjen, og det er den som vi i dag får inntrykk av. På et vis. Faktisk så valgte de i gjenskape barokkinteriøret fra 1600-tallet. Inventaret er av eik med rike utskjæringer. Middelalderen finner vi, foruten i deler av murene, i den østlige delen. Der står et alter og en gravplate av marmor.

Opplevelser i dag

Det er rimelig åpenbart når vi nærmer oss den store og mektige kirken fra utsiden, at den ikke kan ha vært bygget i sin helhet i middelalderen. Ikke desto mindre er det et flott syn, og det er et staselig hvitmalt kirkebygg vi kan vandre rundt.

Vi var heldige og kom også innenfor, og kunne glede oss over de vakre treskjæringsarbeidene som pryder interiøret.

Finn fram til kirken

Borgund kirke i Ålesund ligger på halvøya Borgundgavlen ved innkjøringen til sentrum av byen. Du finner en parkeringsplass like ved kirken. Den ligger for øvrig i flukt med Sunnmøre museum og like ved Middelaldermuseet.

Les mer

Den som vil lese mer om Borgund kirke i Ålesund bør konsultere Borgund menighet, Kulturminnesøk, Kirkesøk, Norske kirker, og Wikipedia. Robert Kloster har skrevet om «Kirkene i Borgundkaupangen og Giske kapell«. Øystein Ekroll sin bok «Med kleber og kalk» gir en oversikt over norsk steinbygging i middelalderen.

Har du interesse for middelalderens kirkebygg i Norge? Les videre på Sandalsand om både steinkirker, stavkirker og klostre, foruten hovedoppslaget om Religion.

Sandalsand har også flere artikler fra Ålesund kommune og Møre og Romsdal fylke.