Filmmuseet i Oslo

Sist endret 12.06.2022 | Publisert 25.02.2019Museer, Oslo |

Anslått lesetid:

Vi vet alle at det er laget mange kinofilmer i Norge gjennom svært mange år. At Filmmuseet faktisk finnes, framstår likevel som ukjent. 

Dette er en gammel artikkel om et museum og en utstilling som ikke lenger finnes. Se nederst i artikkelen.

 

Opplevelser i museet

Selvsagt skal vi ha en norsk filmmuseum, og det er ikke unaturlig at det ligger i Oslo. Derimot er dette ikke et museum som det berettes mye om, eller som er på alles lepper. Selv kom jeg over en omtale av museet på VisitOslo sin utmerkede app med severdigheter i hovedstaden. Etter å ha bodd i Oslo i mange år, og besøkt byen mange ganger siden, er det først nylig jeg ble klar over at det faktisk ligger et filmmuseum midt i sentrum. 

Vi skal til Dronningens gate 16, til Filmens hus. Her ligger Cinemateket som viser smale filmer. Gården huser også en lang rekke virksomheter knyttet til film, deriblant Filmmuseet i underetasjen. Entreen er gratis i Cinematekets åpningstid.

Det er et kompakt lokale vi kommer inn i, men svært så rikholdig. Inntrykket er at det er faste utstillinger vi møter, veldig faste faktisk. I museet får vi et innblikk i de tidligste tiders apparater, vi får et innblikk i stumfilmens verden, og lydens inntreden. Gjenstander, kostymer, bilder og plakater forteller om en verden vi har hørt og lest om, og opplevd på lerretet. Museet gjør et stort nummer ut av Ivo Caprino sine dukker og den eneste bevarte tanna fra Karius og Baktus. 

Vi får store bilder av de gamle stjernene i norsk filmhistorie, og en god del kostymer fra filminnspillingene. Artig. 

Selv synes jeg delen om norsk filmsensur var svært interessant. Vi kan her se de sensurerte klippene som filmsensuren gjennom årtiene ville skåne oss for, enten det var sex, vold eller annet skadelig for befolkningen.

 

Konklusjon

Men så stopper liksom historien opp. Nyere norsk film er ikke med, og museet framstår i innhold og framstilling som ganske så antikvarisk. Norsk film gjennom de siste tre-fire tiår er da vel ikke noe å skjemmes over? La det likevel ikke være tvil: Museet er absolutt verdt et besøk.

Intet varer inn i evigheten. Sommeren 2019 kom det melding fra Norsk filminstitutt om at fra 1. juli 2019 har Nasjonalmuseet overtatt ansvaret for Filmmuseet, og at dørene er stengt. Nasjonalmuseet samarbeider med Preus fotomuseum i Horten med å flytte, registrere og dokumentere samlingen, men det er fremdeles uvisst når og hvor museet vil bli åpnet igjen. Nå er altså museet stengt, men Cinemateket lever i beste velgående, får Sandalsand opplyst fra Norsk filminstitutt.

Bildene under har dermed kun historisk interesse. Det er å håpe at de snart kan vises fram igjen, i Oslo eller i Horten.

Finn andre artikler fra Oslo her på Sandalsand. Finn også andre museer å forville deg inn i, og oppsøk Preus fotomuseum i Horten