Biltur ut Trondheimsfjorden

Publisert 05.09.2024Bilturer, Trøndelag | , ,

Anslått lesetid:

Vi skal på biltur ut Trondheimsfjorden. Det er særlig natur- og kulturattraksjonene i kommunene Indre Fosen og Ørland som frister oss.

Orientering og kart

Bilturen du nå skal få lese om, var første del av en mer omfattende bilferie til de midtre og ytre delene av søndre Trøndelag, samt Nordmøre. Sandalsand hadde landet med fly på Værnes, dvs. i Stjørdal, og leide bil der.

Her følger en kjapp oversikt over dagsetappene, slik de er tegnet inn i kartet under. Merk at kilometer- og tidsangivelser er slik Google tegner dem. Mindre avvik i kjøreruten kom, og tidsbruken ble som følge av alle stoppene underveis, lengre enn bare kjøretid.

  • Dag 1: Biltur ut Trondheimsfjorden gjennom Malvik, Trondheim, Indre Fosen og Ørland kommuner. 193 km, 3:30 timer. (DENNE artikkelen)
  • 2: Gjennom Orkland til Hitra og Frøya (KOMMER). 328 km, 5:51 timer.
  • 3: Gjennom Heim og Aure til Smøla (KOMMER) 270 km, 4:48 timer.
  • 4: Gjennom Kristiansund, Tingvoll, Sunndal, Surnadal, og Rindal til Orkland. (KOMMER) 285 km, 5:56 timer.
  • Dag 5 og Dag 6: Mulig samlet framstilling fra kommunene Orkland, Skaun, Melhus, Trondheim, Selbu, og Stjørdal. (KOMMER)

Dette er altså en beretning i flere akter, og av mange måter å stykke den opp på, har jeg valgt å la (omtrent) hver dag bli en egen artikkel. Dermed harmonerer beskrivelsen også godt med rutene som er lagt inn i kartet under. Der finner du severdigheter og steder som får omtale i artiklene framover.

Stjørdal og Trondheim

Vår biltur ut Trondheimsfjorden starter altså i Stjørdal, og fortsetter med Malvik og Trondheim. Første og siste kommune har mye å by på, men i akkurat denne artikkelen skal vi la dem ligge. Begge får omtaler senere i serien. For regionhovedstaden Trondheim er det rikelig med lesning fra tidligere besøk. Vi hopper derfor rett til inneklemte Malvik.

LES MER:

Opplevelser i Malvik

Mellom bykommunene Stjørdal og Trondheim med grense mot Selbu i sør, finner vi Malvik kommune. Vi er i Trøndelag fylke og både jernbane og E6 krysser kommunen ved Trondheimsfjorden. Innbyggerne i et antall av 14 783 kaller seg vekselvis malvikbygg og malviking. De har tradisjonelt livnært seg på jordbruk, og til dels industri, men i dag er kommunen i all hovedsak en bostedskommune for pendlere og handlende til byene i øst og vest. For alle andre er Malvik en kommune man bare kjører gjennom. Kommunens administrasjonssenter ligger i sjøkanten i Hommelvik. 

Som så mange andre har Sandalsand vært gjennom Malvik på hovedveien mange ganger, men aldri stoppet opp. Derimot bød anledningen denne gang seg til å lete fram og oppsøke steder av interesse. Det var en krevende oppgave, ikke på grunn av en uoverkommelig antall, men det helt motsatte. Historieinteresserte kan ta seg en tur til Fjølstadtrøa, en gammel husmannsplass med fire bygninger, omgjort til museum av historielaget. Videre kan du lese en tidligere artikkel på Sandalsand som omtaler eksklaven Jøssåsen, en av tre ekte eksklaver i Norge. Derimot er det ikke et sted man oppsøker, sånn egentlig.

Selv gjorde jeg et lite fotostopp i Hommelvik, men heller ikke det var særlig interessant. Utsikten ut Trondheimsfjorden er imidlertid flott, og E6 blir bare bedre og bedre.

LES MER: Alle artikler fra Malvik

Opplevelser i Indre Fosen

Over og deretter langs fjorden

Med unntak av Malvik starter da denne beretning på Flakk ferjekai på Byneset i Trondheim. Sandalsand kjørte bare tvers gjennom byen. Bilferja fra Flakk til Rørvik i Indre Fosen kommune tar 25 minutter. Der er ca. halvtimes frekvens på avgangene, noe færre på kvelder og i helgene.

Indre Fosen kommune strekker seg oppover vestsiden av Trondheimsfjorden og inn på Fosenhalvøya, i Trøndelag fylke. Rådhuset finner vi i Rissa. De 10 023 indre fosværingene bor spredt langs fjorden i flere bygdesentre. Store deler av kommunens indre er fjellområder. Flere besøksmål gjør kommunen til et spennende sted for tilreisende.

Sandalsands biltur fulgte fjorden utover, og det første stoppestedet er ganske så interessant. Noen meter opp av sjøkanten, men mye nærmere for noen årtusener siden, finner vi nemlig Stykket helleristningsfelt. Det består av det som gjerne tolkes som elger. Disse ristningene stammer trolig fra en tidlig del av yngre steinalder, omtrent 3800–3000 f.Kr. Ristningene er godt synlige, og utsikten ut fjorden er henrivende.

Det mest spennende stedet å stoppe ligger i sjøkanten noen få kilometer mot sørvest i det området som heter Stadbygd. Museet Kystens Arv er et kystkulturmuseum med fokus på kunnskapen knyttet til bygging og bruk av klinkbygde båter. Som vi vet, er den kunsten blitt verdensarv. Båtbyggeriet ved museet heter Båtskott Trebåtbyggeri og bygger 6-8 tradisjonelle, åpne trebåter i året. Det er hedret med Olavsrosa. Dette var veldig bra, og et sterkt anbefalt stoppested langs veien.

LES MER:

Rein og Rissa

Herfra følger vi på vår biltur ut Trondheimsfjorden, kystveien Fv717 til neste stopp. Vi nærmer oss Rissa der altså kommunesenteret ligger. Før vi eventuelt kjører inn til rådhuset, kommer vi til en klosterruin. Vi har ikke mange rester etter det omfattende klostervesenet igjen i Norge, så denne inviterer med åpne armer til et besøk.

Reins kloster (eller Rein kloster) ligger strålende til, og det var nok det som fristet Augustinerordenen da den med velsignelse fra hertug Skule startet et nonnekloster i 1226. Som kloster forsvant det like før reformasjonen, men storgården gikk ikke tapt. Ennå i dag ligger klosterruinene der som minner om en forgangen tid. Man merker seg ellers det staselige våningshuset i tre, den «nye» kirken like nedenfor, og den historietunge vegetasjonen rundt om.

LES MER:

De som er kjent med nyere norsk historie, vil ha hørt om Rissaraset i 1978. Flere gårdsbruk ble i løpet av 45 minutter tatt av et kvikkleireras og ført ut i vannet Botn. Et menneske omkom. Der er skilting til et minnesmerke nord for hovedveien. I den retningen ligger også stedet Rissa for den som vil ta en liten avstikker.

Vårt neste omfattende stopp er like før neste kommunegrense, nemlig Råkvåg. Ellers er det fint å være på biltur ut Trondheimsfjorden, flere små steder byr til en stopp i finværet, blant annet Hasselvika.

Råkvåg

Første reelle severdighet er imidlertid Råkvåg. Stedet har den største samlingen av sildebrygger utenfor byer i Norge, 11 i tallet, og er kåret til et av Norges 20 best bevarte tettsteder. Museet og serveringsstedet Råkvåg bryggeutstilling leverer en fascinerende utstilling i sammenhengende bygninger om Råkvågs historie og mye mer. Jeg hadde vært her før, for mange år siden, og gledet meg over å være tilbake. Solen skinte, og trehusmiljøet var minst like kjekt å oppleve, så derfor skal leserne få fortellingen og flere bilder i en egen artikkel.

LES MER: Råkvåg og museet (KOMMER)

Etter dette, og innerst i fjordarmen (Stjørnfjorden med underarmene Nordfjorden og Sørfjorden), passeres kommunegrensen og vi er på vår biltur ut Trondheimsfjorden over i Ørland kommune.

Opplevelser i Ørland

Hvilken kommune møter vi?

Ørland er en kommune på Fosenhalvøya i Trøndelag fylke. Den grenser i øst til Åfjord og Indre Fosen kommuner. Administrasjonssenteret er Bjugn. Brekstad, som ble erklært som by i 2005, er det regionale handelssenteret og har også andre regionale funksjoner som tingrett og helsetjenester. Landbruket er dominerende i kommunen, både i landskapsbildet og sysselsettingsmessig. Den mest kjente severdigheten er Austråttborgen, som har en tusenårig historie. Herregården fikk sin nåværende form i 1656. I Ørland kommune bor det 10 500 ørlendinger.

Kommunens administrasjonssenter Bjugn het inntil 2020 Botngård, og var senter i daværende Bjugn kommune. Navneskiftet på tettstedet fant sted samtidig som Bjugn slo seg sammen med Ørland kommune. Når man kommer nordfra, er det imidlertid ikke så mye som holder oss igjen akkurat her innerst i fjordarmen. Det betyr at vi kjører forbi på Fv710 utover mot Ørlandet.

Det er i de områdene som kalles Ørlandet og Austrått at vi møter på severdigheter, og de er ikke små av seg. Enkelte av dem har også stor nasjonal verdi.

Austrått fort

Dagen var begynt å bli litt vel lang, så jeg tok sikte på Austrått fort mens det ennå var åpent. Fortet er et av mest omfattende festningsverkene i landet fra andre verdenskrig. Det ble selvsagt bygget av tyskerne for å beskytte innseilingen til Trondheimsfjorden. Opp på en høyde med mektig utsikt, flyttet de et trippel kanontårn fra den skadete slagkrysseren Gneisenau. Tårnet er i dag helt unikt. Kaliberet er stort og dersom man kommer i åpningstiden, i sesongen, så er det mulig å bli med ned i det omfattende anlegget inne i fjellet. Sandalsand var heldig.

LES MER:

Austråttborgen

Neste stopp gir også et mektig inntrykk. Austrått var fra 1000-tallet en av landets viktigste og mektigste gårder. Henrik Ibsen skrev et helt skuespill basert på den mektige fru Inger til Austrått. En steinkirke opprinnelig fra middelalderen står det fremdeles inne på herregården, men akkurat den ble bygget opp som et renessanseslott på 1600-tallet. Austråttborgen ligger like innenfor sjøkanten og var stengt da jeg kom ut på ettermiddagen. Da jeg vendte tilbake neste morgen åpnet den for seint til at jeg fikk sett mer enn innenfor borgmuren, men det var verdt returen.

LES MER:

Austrått utvalgte kulturlandskap

Austrått er en av jordbruksbygdene ved Trondheimsfjorden med en lang og rik historie. Det flate, åpne landskapet er grøderikt og har gitt velstand i flere tusen år. Her finner vi gravminner fra bronsealder og jernalder, og vi finner en bygdeborg fra folkevandringstiden. Den gamle herregården ble stykket opp på 1800-tallet, men jordbruket er definitivt holdt høyt i hevd her. Av den grunn er Austrått blant 51 utvalgte jordbrukslandskaper i Norge.

Når man beveger seg mellom fortet og borgen, får man et veldig godt inntrykk av det. Etter borgen skal vi så krysse over hele halvøya, og man må jo si at her på flate landet er det vakkert å se hvordan gårdsdrift holdes høyt i hevd. Det er grøderikt her, og det oppdaget tilflyttere allerede for flere tusen år siden.

LES MER: Utvalgte kulturlandskap i jordbruket

Uthaug

På andre siden av halvøya ligger Uthaug. Vi er da på yttersiden. Wikipedia skriver at Uthaug et av landets best bevarte fiskevær og at bryggene i Uthaug havn er vel bevarte. Leksikonet nevner også at mange av bryggene jevnlig har blitt revet siden 1990-tallet for å gi plass til industri. Det heter videre at Uthaug som fiskevær utviklet seg til en konsentrert landsby fram til den andre verdenskrig da havna, strandsitterhusene, butikken, postkontoret, fiskemottaket og de øvrige tomtene på stedet ble solgt fra væreiergården. 

Beskrivelsene jeg hadde kommet over på forhånd, som den over, var rosende med noe forbehold. Jeg sitter også selv igjen med et inntrykk av at den moderne industrielle aktiviteten på utsiden av det gamle strandsittermiljøet, hadde ødelagt for mye av kulturminnet. Nå skal vi dog leve av noe også i dag, så det er ikke alltid like lett å ivareta alle hensyn. Ikke desto mindre, de små husene som ligger langs stranden er idylliske, mange av dem er velholdte, og beboerne satt ute og nøt ettermiddagssolen. Det står ellers igjen noen sjøhus, og litt innenfor stranden ligger den gamle Uthauggården. Den er gjort om til et museum, men det fikk jeg ikke besøkt på innsiden.

Ørlandet flystasjon

Norges nye jagerfly av typen F35 har sin hovedbase på Ørlandet, og joda, jeg fikk observere et par av dem høyt over meg. Man hører dem nok lettere enn man ser dem. Fra og til Uthaug kjører man langs flystripene på den sterkt moderniserte gamle flystasjonen. Her er det Luftforsvaret som råder, og hit skal allierte komme strømmende til i tilfelle krig. Innsyn får man ikke, som rimelig kan være. Derimot er utsikten innover jordbrukslandet, og utover mot Trondheimsfjorden helt nydelig.

Ørland kirke

Vi skal straks gå inn for landing for dagen, i Brekstad. Men like før vi kommer ned i sentrum må vi gjøre et stopp ved Ørland kirke. Det er en steinkirke fra middelalderen, og kan være bygget så langt tilbake som nærmere år 1100, selv om 1300-tallet også er nevnt. Det fascinerende er at den fremdeles er i bruk av menigheten. Kirken kalles noen ganger også for Viklem. Uansett, den vil bli nærmere beskrevet i en egen artikkel her på Sandalsand, i likhet med svært mange samtidige kirker. Dessverre, og som så ofte her, jeg kom ikke inn i den.

LES MER: Ørland steinkirke fra middelalderen (KOMMER)

Brekstad sentrum

Brekstad sentrum er ganske så trivelig, der handels- og servicevirksomhet, og boligene, brer seg nokså langstrakt oppover fra sjøkanten. Kommunestyret vedtok i 2005 å gi såkalt bystatus til Brekstad, men i Norge i dag følger det ikke så mye med en slik tittel. Mange kommuner har likevel valgt å løfte fram et eller flere av sine tettsteder på denne måten, ganske sikkert for å øke stedets attraktivitet. I tettstedet Brekstad bor det omtrent 2 400, slik SSB teller det. Den er fremdeles landets minste by.

LES MER: Byer i Norge – har vi noen?

By eller ei, fastboende og besøkende vil alltid se etter ulike kvaliteter på et sted, og Brekstad gir besøkende flere muligheter til å gjøre et stopp. Nær sjøen finner vi Ørland kultursenter, fra 2009. Det rommer mye, og ikke minst de to trekkplastre som skal omtales her.

Besøkssenter våtmark Ørland

Ved inngangen til biblioteket finner vi det lille, men interessante Besøkssenter våtmark Ørland. Senteret er et av Norges seks autoriserte våtmarkssentre, og tilbyr guidede utflukter og visninger, utstillinger og temakvelder. Besøkssenteret orienterer om sin virksomhet under logoen og nettjenesten til landets nasjonalparker. På Ørlandet finner vi et ramsarområde med ett naturreservat og tre fuglefredningsområder. Området er særlig viktig for ender, svaner og vadefugler under trekket vår og høst. 

Hannah Ryggen-senteret

I samme bygning finner vi Hannah Ryggen-senteret. Det fortelles at hennes banebrytende innsats endret billedvevens rolle fra dekorativt kunsthåndverk til ekspressiv billedkunst. Hun bodde i distriktet gjennom store deler av sitt liv, og hva er da mer naturlig at noen av hennes arbeider stilles ut her? Utstillingslokalet er imidlertid ikke stort, og det er ikke mange verk vi får se. Samtidig stilles det ut i skiftende utstillinger verker av andre kunstnere. Det er kunstindustrimuseet inne i Trondheim som forvalter museumsarven etter en av landets fremste vevkunstnere, og som står bak senteret i Brekstad.

LES MER: Nordenfjeldske kunstindustrimuseum

Overnatting

Veifarende vil, som Sandalsand, finne det gunstig å legge inn en overnatting i Brekstad. Ørland kysthotell ligger gunstig til like ved kultursenteret, tinghuset, hurtigbåtkaien og ferjekaien. Jeg hadde imidlertid falt for annonsen til Hovde gård, også det i sentrum.

Hovde gård startet et langvarig virke som husmorskole tilbake på 1920-tallet. De siste femten årene er det imidlertid gjort om til et spennende hotell av høy kvalitet. Hovedbygningen er staselig og parken likeså. Selvsagt finner man i vår tid et spa, og rom finner man i den ombygde låven eller i et nytt anneks. Restauranten ga et godt inntrykk. Smakte gjorde også pilsen på tunet i strålende kveldssol, vel unt etter en lang dag med rike opplevelser på veien.

LES MER:

  • Hovde gård (anbefalt overnattingssted, omtalt i samleartikkel)

Les mer

Fra Brekstad kommer man med ferje til øyer utenfor utløpet av Trondheimsfjorden, eller inn til Valset ferjekai i Orkland på fastlandssiden av fjorden. Det var dit jeg dro neste formiddag. Før ferjeavgang oppsøkte jeg imidlertid tre av de severdighetene i Ørlandet som er nevnt ovenfor, nemlig Austråttborgen og de to besøkssentrene i kultursenteret i Brekstad. De var alle stengt da jeg ankom ettermiddagen før.

LES MER: Biltur utover til Hitra og Frøya (KOMMER)

Kartet som viser denne biltur ut Trondheimsfjorden og de senere reisemålene på bilferien, ble servert innledningsvis i artikkelen.

Av eksterne sider må man bare gratulere Explore Trøndelag (tross navnet er sidene også på norsk) med en strålende nettside. Den er både informativ og formidler fristelsene på en forbilledlig måte. Det er ikke alle regionale reiselivssider som er så bra.

Her til slutt får vi bare servere lenker til andre artikler fra de kommunene som har vært omtalt, nemlig Stjørdal, Malvik, Trondheim, Indre Fosen, og Ørland. Slå like gjerne opp hovedoppslaget om Trøndelag, fylket vi er i.