En biltur fra Finnsnes til Tromsø behøver ikke ta hovedveien. Bli med på en alternativ rute gjennom Målselv og Balsfjord.
Introduksjon og kart
Denne bilturen følger den oransje streken i kartet under. Turen er på 180 km.
Samme kart benyttes også i andre artikler fra Sør-Troms (og Nordland). Du finner symboler som viser Nasjonale turistveger i Senja, Andøya og Lofoten. Den røde linjen går fra Sortland til Finnsnes, inne i landet. Den grønne linjen viser en biltur blant kystkommunene i Sør-Troms. I tillegg er det avmerket en svart strek som går fra Tromsø by til Sommarøy. Samlet representerer strekene deler av en bilferie sommeren 2022 i denne delen av landet.
I kartet kan du klikke på linjer og markører. Særlig sistnevnte gir verdifull informasjon. Litt skjult i kartets innholdsfortegnelse kan du også hente fram et kartlag som viser kommunegrensene og kort informasjon om hver kommune vi besøker. Noe av den er lagt inn i teksten under.
Finnsnes til Målselv Varde
Finnsnes er kommunesenteret i Senja kommune, men ligger på fastlandet. Øya Senja og Finnsnes sentrum er omtalt i artiklene Nasjonal turistveg Senja og Sortland til Finnsnes, og skal ikke gjentas her. Fra Finnsnes følger vi først Fv86 til Finnfjordbotn der vi tar av på Fv855 forbi det store Finnfjordvatnet. Ved enden av det vannet kommer vi inn i Målselv kommune.
LES MER: Alle artikler fra Senja kommune
Vi hadde et par dager tidligere sneiet innom den sørlige delen av Målselv, ved Bardufoss på nevnte biltur mellom Sortland og Finnsnes.
Målselv er en kommune med store fjell- og heiområder i øst mot Sverige. Målselva og Målselvdalen har gitt navn til kommunen, en kommune hvor de 6600 innbyggerne vekselvis kalles målselvdøler eller målselvinger. Administrasjonssenteret ligger på et tettsted som heter Moen og det er i den retning vi tar peiling, for vi skal over på E6 et stykke mot nord.
Underveis passerer vi gårdsbruk, skogholt og små steder som Karlstad og Rossvoll. Utsikten mot fjerne daler og fjell er tidvis strålende. Etter de nevnte stedene nærmer vi oss Målselva, et av de store vassdragene i Troms. Veien svinger mot sør og de to tettstedene Olsborg og Moen. Ved Buktamoen svinger vi inn på E6.
Like etter passerer E6 over Målselva og på andre siden står Målselv Varde. Det er et kunstverk av Alfio Bonanno i form av 250 store steiner omkranset av 12 svartsvidde furuer. Det kom litt uforvarende på oss og vi fikk dessverre ikke svingt inn på den rasteplassen som er anlagt ved siden av. Kunstverket er 16 meter høyt og står på kommunens tusenårsplass, det vil si i krysset mellom våre dagers og gamle dagers hovedfartsårer (E6 og Målselva). Det er internasjonalt berømt, men var (kanskje av den grunn) lokalt omstridt.
LES MER: Alle artikler fra Målselv kommune
Til Balsfjord og en oppdagelse på Heia
På vår biltur fra Finnsnes til Tromsø kjører vi E6 og svinger nå av mot øst og gradvis oppover i lende. Like etter Takvatnet krysser vi nok en kommunegrense og kommer inn i Balsfjord kommune.
Kommunen brer seg ut på begge sider av Balsfjorden. Administrasjonssenteret ligger i Storsteinnes og innbyggertallet er ca. 5600. De heter balsfjordinger.
Like etter kommunegrensen kommer vi fram til Heia, en stor rasteplass oppe på, nettopp, heia. Her finner vi foruten toaletter også en stor bautastein reist til minne over veiingeniør Paul Kristian Holst som omkom i tjeneste for veivesenet. Den framkommer litt underlig, men egentlig er det ikke den som tar oppmerksomheten. Ei heller de luftige omgivelsene og utsikten.
Heia dreier seg om Sami Shop. Det er flere store telt satt sammen til et tørt og oppvarmet handelssted fylt med alskens suvenirer og desslike med referanse til landsdelens urinnvånere, samene. De serverer også en velsmakende reinsdyrsuppe.
Sandalsand har med årene kjørt de fleste hovedveier i både Finnmark og Troms, men har aldri støtt på et så omfattende utvalg av same-salgsvarer som på Sami Shop på Heia. Noen vil kalle det en turistfelle, men vi syntes det var fascinerende å vandre langs bordene og reolene, og se hvordan kreativiteten i produktutformingen har fått utfolde seg.
Heia til Storsteinnes
Like etter Heia bærer det nedover i terrenget, og vi velger å svinge av fra E6 selv om vi kunne ha valgt å følge hovedveien litt til. Imidlertid virker alltid småveiene mer forlokkende, og Fv7906 forbi Sagelvvatnet skuffet ikke. Den følger Sagelva ned mot kommunesenteret i Balsfjord, Storsteinnes.
Selve tettstedet er det ikke så mye å si om. Det har drøye 1000 innbyggere, og det ligger langs den veien vi ønsker å fortsette vår biltur fra Finnsnes til Tromsø på. Dessuten finner man et museum her. Det heter Balsfjord Fjordmuseum og Våtmarkssenter og drives av Midt-Troms museum. Museet har en permanent utstilling om Balsfjord våtmarkssystem (Sørkjosleira og Kobbevågen) og ulike skiftende vandreutstillinger.
Som ofte er med slike museer på små steder, er det ikke åpent til enhver tid. I dette tilfelle er åpningstidene tirsdag og torsdag, midt på dagen, og var (selvsagt) stengt da Sandalsand fant det for godt å svinge innom. Derfor ble det bare med noen utendørs inntrykk. Det er jo å si at da vi stod og kikket ut over fjøra i våtmarksområdet, så fant vi det helt naturlig at det måtte være et museum om det akkurat her.
Den fjøra vi så, er en del av Balsfjorden. Det er en lang fjordarm som bukter seg innover i Troms, svinger innom Storsteinnes og ender opp i Nordkjosbotn. Der inne møtes nordgående E6 og E8 som kommer inn fra Finland. E8 fortsetter ut Balsfjorden til Tromsø på nordvestsiden, en biltur vi gjorde for et par år siden.
LES MER: Nordkapp til Tromsø
Et spennende veivalg
Ettersom vi hadde kjørt E8 tidligere, «måtte» vi denne gangen velge en alternativ rute til Tromsø. Fra Storsteinnes følger vi derfor fjorden et stykke på Fv858 og nyter utsikten over til fjellene på andre siden. De inngår i de søndre delene av Lyngsalpan, eller Lyngsalpene for å si det med et søringsbegrep. Deretter svinger veien innover mot Nordfjordbotn og Mestervik. Begge steder ligger innerst i Malangen, en av de fjordene som stykker Troms opp i så mange halvøyer og adskilte landområder.
Google foreslår at veien til Tromsø bør følge Fv858 fra Mestervik over til Malangseidet og videre ut over Balsfjorden. Vi valgte den andre veien. Kanskje tenkte jeg på Robert Frost.
To veier skilte seg i skogen, og jeg valgte den som færrest hadde valgt. Og det gjør hele forskjellen. (Robert Frost)
Malangen-halvøya
I dette tilfellet innebar det at vi valgte Malangen-siden av halvøya, på Fv7892. Uten å vite hva Google-siden ville ha gitt oss av inntrykk, skulle vi ikke komme til å angre på vårt valg.
Nå var det ikke slik at det var så mange konkrete severdigheter å stoppe ved, men himmelen ble stadig mer blå, utsikten over fjorden var strålende, omgivelsene rundt oss likeså, og så fant vi et perfekt sted for en sein lunsj. Vi hadde nemlig tilbrakt formiddagen i Finnsnes, brukt en time fra Finnsnes til Heia, og nok en time for å komme hit. Nå var vi sultne og lot oss friste av skiltet som viste vei til et spisested. Det hadde faktisk ikke vært noen andre denne dagen.
Så da parkerte vi ved et ukjent sted, Malangen Resort. Det ligger helt i sjøkanten, og møter oss med en elegant resepsjon og enda mer elegant restaurant. Det virket veldig posh, veldig dyrt. Lunsjkartet kom fram, men prisene var overkommelige. Servicen var strålende, maten også, og utsikten ut panoramavinduene mot Malangen om mulig enda bedre.
Dette er et sted med assorterte overnattingsmuligheter og moderne rorbuer på lang rekke. Det var nesten sjokkerende å finne et sted med så høy klasse, så langt på landet. På den annen side, det er ikke veldig langt fra Tromsø, bare en drøy time.
LES MER: Alle artikler fra Balsfjord kommune
Opplevelser i Tromsø
Så bar det fram og rundt halvøya der vi kom inn i Tromsø kommune.
Tromsø kommune er ikke bare en storby, men er også arealmessig svært omfattende. Den har blant annet en stor del av Malangshalvøya vi kjørte langs. Etter resorten fortsatte vi nordvest på en ganske smal vei i Balsfjord og svingte så inn i Tromsø kommune. Utsikten over mot Kvaløya var flott og snart kom vi fram til spissen av Malangen-halvøya. Der møter vi igjen Fv858 og der går Ryatunnelen under sjøen til Kvaløya. Den er 2675 meter lang og åpnet i 2011.
Fortsettelsen innover Kvaløya på Fv858 er kanskje ikke veldig bemerkelsesverdig. Vi passerer etter en stund Eidkjosen og retter bilpanseret over mot Kvaløysletta (Fv862) og broen over til Tromsøya og kommunesenteret. Hva vi finner der, kan du lese om i en rekke artikler på Sandalsand. Der var i grunnen ingen steder verdt å stoppe mellom Malangen Resort og Tromsø.
LES MER: Alle artikler fra Tromsø kommune
Les mer
Det betyr at vi er i mål med vår biltur fra Finnsnes til Tromsø. I kilometer hadde vi tilbakelagt omtrent 180 kilometer. Google anslår kjøreturen til 3 timer uten stopp, mens Sandalsand brukte 5-6 timer med stopp.
Slå opp på alle artikler fra de omtalte kommunene; Balsfjord, Målselv, Senja, og Tromsø. De ligger alle i Troms fylke.
Den omtalte bilturen var sjuende og siste ledd i en omfattende bilferie i Sør-Troms og nordlige Nordland sommeren 2022. Utgangs- og returpunktet var Tromsø. Du kan lese oversiktsartiklene i denne kronologiske rekkefølgen.
- Sommarøy og veien dit
- Nasjonal turistveg Senja
- Nasjonal turistveg Andøya
- Bilturer i Vesterålen
- Biltur fra Sortland til Finnsnes
- Biltur i Sør-Troms blant kystkommunene
- Biltur fra Finnsnes til Tromsø
Som vanlig publiseres det også enkeltartikler fra spesielle severdigheter langs veien. De framgår blant annet av artiklene fra bilturene. Finn mange flere bilturer fra hele Norge på hovedoppslaget, enn de som er nevnt i teksten.
VisitNorway har generell turistinformasjon om landsdelen.