Fyrene sør på Karmøy

Sist endret 29.08.2024 | Publisert 07.09.2020Kultur, Kystkultur, Overnatting, Reiseliv, Rogaland |

Anslått lesetid:

At Skudeneshavn sør på Karmøy lenge har vært en viktig havn for sjøfarende, vitner ikke minst alle fyrene om. Ved innseilingen ligger det nemlig hele tre historiske fyrstasjoner. Det lyser fra dem alle fremdeles.

 

Skudenes fyrstasjon

Bakgrunn

Dette fyret ble første gang ført opp allerede i 1799 som et innseilingsfyr på østsiden av innseilingen til Skudeneshavn. Det står nokså lavmælt i form, men høyt på pynten av en bratt klippe.

Utenfor er det et forrevent landskap, innenfor fyret er det litt mer i le for vær og vind. Det er der de la fyrbygningene. I starten var fyret satt opp med en liten lykt med tranlampe, som etter et par timer sotet ned lykterutene. 

 

Flammen var rygende og afgav etsende Dampe idet Flammen gav Minimum af Lys med Maximum af Lukt (Formulert av lykteoppasseren)

 

Det kom et bedre fyrhus i 1815, med vaktrom, uten at det hjalp særlig på klagene fra de sjøfarende. De måtte jo betale for den svake belysningen. I 1840 kom ytterligere forbedringer, fyrvokteren fikk en bolig og et uthus. Lyktene ble stadig forbedret gjennom århundret og inn på 1900-tallet. I 1924 stod Geitungen fyr mot vest klar til bruk, og man anså Skudenes fyr som overflødig.

I stedet satte man opp en enklere fyrlykt og solgte bygningene på området til private. Slik er det også i dag. Det gamle fyret og bygningene innenfor er fredet, og holdes godt i hevd at de private eierne av dem. 

Fredningen omfatter fyret fra 1815, et bolighus, bryggerhus, uthus (nå bolig), og det store lostårnet litt lengre borte mot bilveien. Fredningen har som mål å bevare et kulturhistorisk og arkitektonisk verdifullt bygningsanlegg tilknyttet sjøfart, fyrvesen og kystkultur. 

Les mer hos Norges fyr, Norsk fyrhistorisk forening, og Kulturminnesøk

 

Opplevelsen i dag

Den som går eller kjører ut fra Skudeneshavn, vil ta peiling på Beiningen mot sørøst. Det går grusvei den siste delen ut mot en liten klynge med eneboliger. Derfra er det å ta beina fatt forbi det svært losslitte lostårnet (som nesten kan se ut som et høyreist fyrtårn). 

Ved inngangen til selve fyrområdet er der en port skiltet med privat. Eierne er ikke spesielt glade for nysgjerrigperer som kommer trampende inn på tunet mellom de fritidsboligene som deles av slekta. Jeg var heldig og fikk en god samtale med en dame på stedet. Hun beklaget at enkelte besøkende tar seg til rette, og faktisk ødelegger deler av de rustne smijernsgjerdene rundt fyrtårnet i sin iver etter å klatre opp og kikke inn. 

Det første bildet under er tatt fra skipsleia en gråværsdag, de andre fra nært hold en solskinnsdag.

 

Vikaholmen fyrstasjon

Bakgrunn

Om Skudenes fyr kan være litt vrient å komme helt fram til, så ligger det i det minste på fastlandet. Det gjør ikke Vikaholmen. Dette innseilingsfyret ligger helt inne i innseilingen til havna og ble ført opp i 1849. 

Det var ikke rare standarden på fyret i starten: 

 

Den i Hast opførte Fyrstue var yterst tarvelig, ingen Bygning for Fyrvokter, saa nærmestboende maatte antas til Oppasser.

 

De første årene var fyret i drift kun under sildefisket i vinterhalvåret. Dagens fyr ble satt opp på holmen i 1875, som et av de første i betong. Det ble avbemannet og nedlagt som fyrstasjon allerede i 1908. I stedet fikk holmen en fyrlykt, og det har den fremdeles. Den gang det var ferjer fra Nord-Jæren til Skudenes, gled ferjene rett forbi fyret. Nå er det fritidsbåter og alle andre større skip som passerer. 

Også disse bygningene fikk private eiere. Fra 1965 har det vært Skudenes Sjømannsforening. Faktisk er det mulig med overnatting på fyret. Ti senger og båt følger med på kjøpet. 

Les merNorges fyr, Norsk fyrhistorisk forening, og Sjømannsforeningen (for utleie).

 

Opplevelser

Sandalsand hadde ikke båt, eller vilje til å svømme ut. Derfor ble det å ta noen bilder på avstand, fra Beiningen (Skudenes fyr) og fra havna i Skudeneshavn. Det første bildet er på en regnværsdag, tatt fra en av de siste bilferjene som gled forbi fyret (2013). 

 

Geitungen fyrstasjon

Bakgrunn

Den siste fyrstasjonen sør på Karmøy vi skal stifte bekjentskap med, er også den nyeste. Geitungen ble satt i drift i 1924, automatisert i 1988 og avbemannet så seint som i 1994. Fyret ble fredet i 1999 som et av landets mest særpregede betongfyr fra senere tid.

Det var behovet for et tåkesignal som foranlediget byggingen av et nytt fyr sør på Karmøy. Kvitsøy lengre sør var for langt unna, og fyrene Skudenes og Vikaholmen var uegnet til akkurat det formålet. Det var et svært sterkt tåkesignal som kom på plass. Videre var det en stor fyrstasjon som kom ut fra tegnebrettet til ingeniør Jørgen M. Meinich i Fyrvesenet, med et stort kunstnerisk særpreg i tillegg. 

Lyktehuset med sine to kraftige sidebygninger med avrundete tak, skal være inspirert av selveste Stortingsbygningen. I tillegg ble det ført opp en tomannsbolig til assistentene og deres familier. Bolig for fyrmesteren ble flyttet hit fra Ryvingen fyr utenfor Mandal. 

I det store og hele er fyrstasjonen uendret siden 1924. Formålet med fredningen av Geitungen fyrstasjon er å bevare et kulturhistorisk og arkitektonisk verdifullt bygningsanlegg tilknyttet sjøfart, fyrvesen og kystkultur med fyrtårn og øvrige bygninger på fyrstasjonen og området rundt fyrstasjonen.

Les merNorges fyr, Norsk fyrhistorisk forening, Kulturminnesøk, DNT: Ubetjent turisthytte.

 

Opplevelser

I dag er det Haugesund turistforening som driver anlegget, eller i alle fall den delen som fremdeles ikke har tjener som fyr. Fyret leies ut som ubetjent turisthytte. Det har 35 sengeplasser og 8 soverom. 

Man behøver båt for å komme ut hit, og det er ikke lett å finne gode steder å avfotografere det fra fastlandet heller. Følgelig er Sandalsands bilder tatt fra avstand. 

 

Finn fram

Kartet under viser gamle (og eksisterende) fyrstasjoner i Rogaland. Zoom inn på kartet og finn plasseringen av fyrene ved Skudeneshavn. Grønn farge indikerer fyr som Sandalsand har fotografier fra, og tildels også artikler. Klikk på markøren.

 

 

Les om og se flere fyr

Det lyser i stille grender og ikke minst i skipsleia langs Karmøy både her og der, ikke bare på sørspissen. Den som kjører langs veien på vestsiden, vil finne flere til. Her er noen bilder fra Ferkingstad. Selv om de er høyreiste, er det ikke del av de klassiske fyrstasjonene som er omtalt i denne artikkelen. 

 

Her er et knippe artikler fra fyrene i Rogaland og andre steder: