Nordmenn flest har liten kunnskap om Sápmi og den samiske urbefolkningens historie og levevis. Basert på reiseopplevelser foreligger det på Sandalsand mange artikler som gir leserne innblikk i samisk kulturhistorie. Her følger en oversikt over alle disse artiklene.
Oversikten
Sápmi er den samiske betegnelsen på samers historiske bosetningsområde. På norsk betyr det Sameland. Her følger artikler på Sandalsand som i sterkest grad berører samisk liv og levnet. Mange av dem har bakgrunn i museumsbesøk, men de utdyper tematikken til mer enn til å beskrive selve museumsopplevelsen.
Klikk på illustrasjonsbildet eller lenken for å åpne artikkelen. De ligger i den rekkefølgen de ble publisert, med de nyeste først.
Biltur i Hamarøy og Narvik
Vi skal på biltur i Hamarøy og Narvik, to kommuner med fjorder og fjell, og ikke minst spennende natur- og kulturopplevelser i sin midte. Rammen om…
Norges arktiske universitetsmuseum
Norges arktiske universitetsmuseum i Tromsø har en historie tilbake til 1872, da det ble etablert som et natur- og kulturhistorisk museum for…
Samisk senter for samtidskunst
Samisk senter for samtidskunst i Karasjok har som formål å være det internasjonalt ledende senter for samtidskunst med lokal forankring i Sápmi….
La oss minnes Kirsti fra Kiberg. Hun ble brent på bålet
28. april 2021 er det akkurat 400 år siden Kirsti fra Kiberg ble brent på bålet i Vardø, dømt for hekseri og trolldomskunst. Hun var den siste av 10…
6. februar er samenes nasjonaldag
Lihkku beivviin – Gratulerer med dagen! 6. februar er samenes nasjonaldag eller samefolkets dag som den også kalles. Dagen markeres i både…
Skoltebyen og St. Georgs kapell i Neiden
Skoltebyen øst i Finnmark er et fredet kulturmiljø. Den er i et eksklusivt selskap, for vi har bare et dusin slike helhetlige miljøer i Norge….
Noaiden og hans tromme
Noaiden var den samiske sjamanen eller medisinmannen. Det var en synsk og kyndig person som ved hjelp av en tromme satte seg selv i en ekstatisk…
De Samiske Samlinger i Karasjok
Det er i Karasjok vi finner de mest omfattende samlinger av samisk kunst, kultur og historie. De Samiske Samlinger er et museum av nasjonal…
Friluftsmuseet i Kautokeino
Friluftsmuseet i Kautokeino, oftest kalt Kautokeino bygdetun, består av en hovedbygning med permanente utstillinger om lokal samisk kunst og kultur,…
Sjøsamisk tun i Smørfjord
De fleste som kommer innom tunet i Smørfjord har vært, eller er på vei til Nordkapp. Sjøsamisk tun ligger idyllisk til på vestsiden av…
Kokelv sjøsamiske museum
Finnmarkskysten har en del nedlagte småbruk som kunne vært omgjort til museer, og i Kokelv finner vi et. Det er et typisk gjenreisningsbruk fra…
Grenselandmuseet i Kirkenes
Det er et stort område Grenselandmuseet tar mål av seg til å dekke, grensesprengende nesten i sitt forsett om å berette om liv og sameksistens i…
Minnestedet på Steilneset
Hekseri og trolldomskunst ble holdt høyt i hevd i Finnmark på 1600-tallet. I hvert fall om man skal tro dommerne på Vardøhus. Av 135 anklagede ble…
Varanger Samiske Museum
Varanger Samiske Museum eller Várjjat Sámi Musea som det heter på samisk, har som formål å dokumentere og formidle den sjøsamiske kulturhistorien i…
Vuonnamárkanat – samemarkedet i Varangerbotn
Som mange høstmarkeder landet over, er Vuonnamárkanat et utendørs salgsmarked og festival. Ulikt andre høstmarkeder er dette et samisk marked, og…
Les mer
Finn alle Sandalsands artikler fra Troms og Finnmark. Den observante leser av artikkeloversikten vil merke seg at disse er de eneste fylker med artikler om samisk kultur. Enda mer snevert: Det er nesten bare Finnmark som har artikler.
Så får tiden vise om det kommer flere artikler knyttet til samer og samers levevis og historie. Sandalsand lar oftest egne besøk tjene som grunnlag for artiklene. Artikkelen holdes oppdatert med nytt innhold, når det publiseres.
Les gjerne mer om Sápmi på Store norske leksikon.
I denne landsdelen har vi også en annen minoritet, kvenene. Les om dem i artikkelen 16. mars er kvenene sin dag.