Dette er en biltur som først går til de tre største byene i Møre og Romsdal (Ålesund, Molde og Kristiansund), for deretter å bevege seg inn mellom mektige fjell til et verdensarvområde. Rundturen inkluderer avstikkere til nabofylkene Innlandet og Vestland.
En oversikt
En rundtur kan starte hvor som helst, men vår hadde Ålesund som start- og sluttdestinasjon. Dit kom vi med fly og plukket opp en leiebil på flyplassen. Noen av veistrekningene er mer spektakulære enn andre. Turen omfatter tre av landets 18 nasjonale turistveger (Atlanterhavsvegen, Geiranger-Trollstigen, og Gamle Strynefjellsveg). Tre stavkirker (Grip, Kvernes og Rødven), to steinkirker (Borgund og Giske), et verdensarvsted (norsk fjordlandskap) og en lang rekke mindre steder og severdigheter følger med på kjøpet.
Det ble noen kilometer på veien, i sum noe mer enn 1000. Likevel var det en nokså makelig ferie der kun fem av dagene var transportetapper av en viss lengde. Disse er angitt i tabellen under sammen med kommunenavn og titulering av dagsetappene. Sistnevnte blir bruk som overskrifter i denne artikkelen.
Dagsetappe | Kommuner | Km |
Dag 1-2: Ålesund | Giske, Ålesund | |
Dag 3: Ålesund – Molde – Kristiansund | Ålesund, Vestnes, Molde, Gjemnes, Kristiansund | 150 |
Dag 4: Kristiansund – Grip | Kristiansund | |
Dag 5: Kristiansund – Molde | Kristiansund, Averøy, Hustadvika, Molde | 125 |
Dag 6-7: Molde | Molde | |
Dag 8: Molde – Åndalsnes – Geiranger – Grotli | Molde, Rauma, Fjord, Stranda, Skjåk | 210 |
Dag 9: Grotli | Skjåk | |
Dag 10: Grotli – Stryn – Volda | Skjåk, Stryn, Stranda, Ørsta, Volda | 195 |
Dag 11-12: Volda – Ørsta – Ulsteinvik – Hareid | Volda, Ørsta, Ulstein, Hareid | |
Dag 13: Volda – Ålesund | Volda, Ørsta, Sula, Ålesund | 70 |
Dag 14: Hjemreise med fly fra Vigra | Ålesund, Giske |
Denne artikkelen gir et riss av hele bilturen og inneholder lenker til artikler (som kommer) fra de enkelte delene og opplevelsene underveis. Lengst nederst i artikkelen følger et kart med kjøreruter og severdigheter inntegnet. Det kan være du ønsker å bla ned og kikke på det før du leser videre. Til sist i artikkelen følger forslag til ytterligere lesestoff.
Dagene 1-2: Kommunene Ålesund og Giske
Ålesund er byen som trekker store mengder tilreisende hvert år. Det store trekkplasteret er nok de sentrale bygatene, for Ålesund er selveste jugendbyen. Etter storbrannen i 1904 som la store deler av sentrum øde, gikk det nærmest ildebrann om det forferdelige som hadde skjedd over hele verden, i form av medieoppslag. Store pengegaver og en internasjonal oppmerksom skapte grunnlag for en gjenoppbygging etter datidens store farsott i arkitekturkretser, jugendstilen. Eller «art nouveau» som den også kalles.
Bygningene bærer preg av stilretningens vektlegging av organiske former, og de er forskjønnet med motiver inspirert av blomster og planter i bølgende former, buer og kurver. I Ålesund blir man stiv i nakken av å se opp på bygningsfasadene.
I tillegg nyter tilreisende til byen stor glede av flere spennende museer, slik som Det norske akvariet (Atlanterhavsparken) i ene utkanten av byen, Aalesunds museum, Fiskerimuseet, Jugendstilsenteret og kunstmuseet KUBE i sentrum, samt Sunnmøre museum i andre utkanten av sentrum.
Det kan virke som alle barnefamilier drar til Akvariet, store og små spaserer gjennom sentrumsgatene, og absolutt alle nyter utsikten fra Aksla, med det ikoniske panoramaet over sentrum og enda mye lengre.
For vår del søkte vi dessuten opp den middelalderske Borgund steinkirke like ved Sunnmøre museum, og vi dro på utflukt til øykommunen Giske mot vest. Der ligger på øya med samme navn en middelaldersk steinkirke. Videre ut over mot havet kommer man til Godøya. Helt ytterst ligger det gamle fiskeværet Alnes, med et utsøkt beliggende fyr på kanten av storhavet.
Utdypende artikler
- Opplevelser i Ålesund
- Atlanterhavsparken, Ålesund
- Fiskerimuseet, Ålesund
- Jugendstilsenteret og KUBE
- Sunnmøre museum, Ålesund
- Borgund steinkirke, Ålesund
- Giske steinkirke
- Veien til Alnes fyr
- Alle artikler fra kommunene Ålesund og Giske (inklusive bilder)
Dag 3: Biltur fra Ålesund via Molde til Kristiansund
- Kjøring: Dagsetappe 150 km, 3 timer uten stopp, en ferje
- Besøkte kommuner: Ålesund, Vestnes, Molde, Gjemnes og Kristiansund
Første del: Ålesund til Molde
Som det går fram av overskriften her, er det ikke veldig langt mellom disse tre rivaliserende byene langs kysten. Ålesund er som kjent «hovedstaden» på Sunnmøre, Molde for Romsdal og Kristiansund for Nordmøre, de tre tradisjonelle distriktene eller gamle fogdegrensene i Møre og Romsdal.
Fra Ålesund går det i grunnen rett østover et stykke før vi kommer til Spjelkavik der vi kjører inn på E39. Det fortsetter i samme himmelretning til Sjøholt der veien dreier nordover. Veien fortsetter over Ørskogfjellet med vintersportanlegg og kommer der inn i Vestnes kommune. Vestnes ca. 6 500 innbyggere, ca. tiendeparten av Ålesund, strekker seg over flere fjorder. Vi gjorde en liten avstikker gjennom kommunesenteret Helland.
Faktisk fant vi ingen andre grunner til å stoppe på denne ferden før vi kom fram til et nødvendig stopp, ved Vestnes ferjekai. Det kan godt være at Sandalsand til tider driver dårlig research, men jeg synes nok at kommunene (eller skal vi si alle gode krefter) bør bli flinkere til å trekke fram grunner til at veifarende skal gjøre flere stopp langs veien.
Vestnes og E39 har ferjesamband med Molde. Overfarten tar 33 minutter og der er ca. tre ferjer i timen. Tiden tilgjengelig om bord gjør det mulig å oppsøke kiosken for noe varmt å spise, eller aller helst det vi forbinder med ferjer på Vestlandet: Kaffe og svele.
Andre del: Molde til Kristiansund
Vi kommer rett inn i Molde sentrum, men for vår del var det bare å kjøre rett videre. Vår plan var å returnere til Molde for tre overnattinger om et par dager. Vi fulgte derfor bare fjorden innover noen kilometer før det bar innover i landet. Etter en stund passerte vi grensen til Gjemnes kommune. Her bor det ca. 2 600 innbyggere, og de har en god hovedvei å kjøre på. Derimot hadde vi heller ikke her merket oss trekkplastre på forhånd, og vi lette febrilsk etter rastebord langs veien. Vi passerte Kommunesenteret Batnfjordsøra uten å dvele ved det, og den flotte veistrekningen med utsikten over fjorden videre nordover var bare å nyte.
Det var ikke før vi hadde passert den nærmest monumentale Gjemnessundbrua at vi endelig fant et rastebord, på et trafikknutepunkt hvor E39 bryter av nordøstover. Vi skulle inn til Kristiansund og dit kom vi bare noen minutter senere.
Vi hadde booket to netter på Scandic Kristiansund, et hotell som var som Scandic-hoteller flest. Kvelden ble tilbrakt rundt om i sentrum, men det får bli til neste dag å berette om.
Utdypende artikler
Dag 4: Kristiansund og Grip
Kristiansund, hovedstaden på Nordmøre, er med sine 24 000 innbyggere den minste av de tre byene i fylket. Den ligger som navnet sier ved et sund, med årene knyttet til hverandre med bruer, også videre inn til fastlandet. Bebyggelsen både i nåtid og fortid sprer seg på alle kanter av sundet, på de øyer og områder som kalles «land»: Nordlandet, Innlandet, Kirklandet og Gomalandet. Selve sentrum ligger på Kirklandet.
Den gode, gamle Sundbåten trafikkerer alle landene og er en turistseverdighet i seg selv. Vi tok runden og gikk av på Gomalandet. En liten spasertur unna ligger Norsk klippfiskmuseum, en høyst severdig attraksjon i en bygning som tidligere ble brukt til nettopp den aktiviteten som skapte byen for noen hundre år siden, klippfiskproduksjon.
Sentrumsgatene for øvrig er preget av bakker opp av sundet, uvanlig fargerike bygninger, og mye kunstnerisk utsmykning. Det siste setter sitt preg også på Ålesund og Molde, noe andre norske byer definitivt bør lære av.
Vi satte høyt den utflukten vi hadde booket, nemlig en halvdagstur ut i havet til det nedlagte fiskeværet Grip. Det ble nedlagt som fiskevær og fraflyttet på 1960-tallet, men har forblitt høyst levende som feriested for etterkommerne etter urinnvånerne, og for turister på dagstur. Været kunne ikke vært bedre på den timelange ferden i båt ut, og under oppholdet. Jammen har ikke Grip også en av landets gjenværende 28 stavkirker. Dette var en utsøkt fornøyelse.
Utdypende artikler
- Byvandring i Kristiansund
- Klippfiskmuseet i Kristiansund
- Grip er en fiskeværsidyll
- Grip stavkirke
- Alle artikler fra Kristiansund kommune (bl.a. flere bilder)
Dag 5: Biltur fra Kristiansund over Atlanterhavsvegen til Molde
- Kjøring: Dagsetappe 125 km, 2 timer uten stopp
- Besøkte kommuner: Kristiansund, Averøy, Hustadvika, Molde
Vi hadde latt bilen hvile i Kristiansund, men nå ble den hentet fram igjen. Som kulepunktet over viser, er det ikke lange dagsetappen i form av antall kilometer. Derimot var der opplevelser underveis som gjorde at det likevel ble ettermiddag før vi ankom Rosenes By, Molde.
Det store målet for dagen var uten tvil en av landets mest berømte turistveger, Atlanterhavsvegen. Det er den med broer og skumsprøyt på blås-bort-dager. Vegen starter på Averøya sørvest for Kristiansund og fortsetter gjennom Hustadvika kommune fram til et lite sted som heter Bud. Den ferden kan du lese om i en annen artikkel. La det bare være sagt at sola skinte mellom skyene, dagen var henrivende, og turistvegen levde opp til sitt rykte, selv uten skumsprøyt.
Før vi kom så langt, valgte vi en litt lang omvei rundt hele Averøya. Kommunen med omtrent samme navn har om lag 5 800 innbyggere og med kommunesenteret på et sted som heter Bruhagen. Det vi ønsket å søke opp var Kvernes stavkirke. Kirken var åpen for omvisning og er et prakteksemplar av et kirkested. Like ved fant vi Gamle Kvernes bygdemuseum som også var verdt å spasere gjennom. Det er et slags friluftsmuseum med bygninger fra distriktet.
Strekningen fra Bud via Hustadvika kommunesenter i Elnesvågen, og inn til Molde var uten stopp. Det er kjekt å kjøre bil og alltid interessante ting å se, men altså uten attraksjoner underveis som innbød til noe mer.
Dagens mål var Molde, og vi sjekket inn for tre netter på Scandic Seilet.
Utdypende artikler
- Kvernes stavkirke
- Gamle Kvernes bygdemuseum
- Nasjonal turistveg Atlanterhavsvegen
- Alle artikler fra kommunene Averøy, Hustadvika og Molde (bl.a. flere bilder)
Dagen 6-7: Molde
Molde er en trivelig by og ga et overraskende godt inntrykk. Sett i forkant av besøket var det ikke så veldig mye som kvalifiserte for hele tre overnattinger, men vi var på ferie og ville gjerne også ha noen late dager. Vi bodde godt, og byen har nok av gode spisesteder til at vi trivdes. Så kan det skytes inn at hele 32 000 mennesker har valgt å tilbringe sine liv i kommunen, så bokvaliteter er der ganske visst også.
Vi vandret i bygatene på jakt etter roser, og de finnes i godt monn. Blant annet i rosehagen på taket av rådhuset. Der ligger også domkirken, et spennende og markant bygg. Videre har Molde selvsagt friluftsmuseet som kalles Romsdalsmuseet og selveste Kongebjørka. Den sistnevnte med sin krigshistorie bør oppsøkes. Det bør også det såkalte Chateauet, en praktbygning i skjønn hage.
Dessuten har også Molde sin utsiktspunkt, på Varden høyt over byen.
Utdypende artikler
- Byvandring i Molde, Rosenes by
- Romsdalsmuseet i Molde
- 10 klassiske steder å overnatte (med omtale av Seilet)
- Alle artikler fra Molde
Dagene 8-9: Biltur fra Molde via Åndalsnes og Geiranger til Grotli (210 km)
- Kjøring: Dagstur på 210 km, nærmere 5 timer uten stopp, to ferjer
- Kommuner: Molde, Rauma, Fjord, Stranda og Skjåk.
Første del: Molde til Åndalsnes
Feriens lengste og kanskje mest innholdsrike dag stod for tur. Den startet rolig i sørøstlig retning fra Molde sentrum og fram til dagens første ferjestrekning. Det går ganske radig fra Sølsnes over til Åfarnes og med det er vi kommet inn i Rauma kommune med sine knapt 7 500 innbyggere.
Kommunesenteret ligger på Åndalsnes ved utløpet av elva som kommunen har hentet sitt navn fra, og ved endestasjonen for Raumabanen. Jernbanestrekningen opp til Dombås er en flott togtur, men den tok jeg tidligere på sommeren.
Før vi kom så langt gjorde vi en liten omvei for å oppsøke feriens tredje stavkirke. Rødven heter den og ligger praktfullt til ved fjorden. Den er åpen om sommeren, men vi ankom dessverre for tidlig på dagen til å komme inn.
Men så var det altså Åndalsnes. Det lille tettstedet ved fjorden er en god havn for alle landets og andre tindebestigere, og fjell er det nok av. En buss stod klar ved stasjonen for å ta med en last vandrere til Romsdalshorn. Andre brukte dagen på å vandre opp nærmeste fjell til Rampestreken. Vi gjorde kort prosess og tok Romsdalsgondolen opp og ned, og angret ikke på det.
Dernest kjørte vi oppover dalen for et stopp ved Trollveggen besøkssenter. Du verden så mektige fjell vi har i Norge!
Andre del: Åndalsnes til Grotli
Så var det imidlertid slik at det var her, ved Åndalsnes og Trollveggen at vi skulle ta fatt på dagens viktigste opplevelse, nemlig Nasjonal turistveg Trollstigen-Geiranger. Kjøreturen er 125 km, men det er to fjelloverganger, en ferje, mye turisttrafikk og mange steder å stoppe. Det betyr at dagen blir lang.
Det vil komme en egen artikkel om denne turistvegen så jeg skal la detaljene ligge. Konklusjonen er imidlertid at dette var helt fantastisk. Jeg har nok tidligere bare kjørt deler av strekningen, men ble uansett helt satt ut av alle hårnålssvingene, utsiktspunktene og den utrolige naturopplevelsen det var å bile seg fram til Geiranger. Dermed var vi også kommet inn i et verdensarvområde. Slå den!
Etter å ha kjørt 15 av landets fremragende 18 nasjonale turistveger, er jeg tilbøyelig til å mene at dette er den mektigste og flotteste av dem alle, selve juvelen i kronen.
Da vi etter Geiranger hadde toppet det hele med utsikt fra steinørkenlandskapet på Dalsnibba, 1500 moh., var det avslappende å vende panseret inn i roligere terreng øst for vannskillet og svinge inn på tunet til Grotli Høyfjellshotell.
Tredje del: Hviledag på Grotli
Hotellet er et strålende sted å tilbringe en hel ferie i. Dets århundrelange historie ligger i tømmerveggene, salongene og i gjenstander. Bildeutstillinger forteller hvordan Grotli har utviklet seg gjennom tidene. Vi sov godt, betjeningen var vennlig og maten utmerket.
I tillegg gir Grotli muligheter for både lange og korte turer. Vi er i et høyfjellsområde lengst vest i Skjåk kommune, Innlandet fylke. Påfølgende dag valgte vi en av de anbefalte nærturene og tok oss innover langs Breiddalsvatnet. Sjelebot.
Utdypende artikler
- Rødven stavkirke
- Opplevelser i Åndalsnes
- Raumabanen mellom Dombås og Åndalsnes
- Nasjonal turistveg Geiranger-Trollstigen
- 10 klassiske steder å overnatte (med omtale av Grotli)
- Alle artikler fra kommunene Molde, Rauma, Fjord, Stranda, Skjåk
Dag 10: Biltur fra Grotli via Stryn og Norangsdalen til Volda
- Kjøring: Dagstur på 195 km, 4 timer uten stopp, en ferje
- Kommuner: Skjåk, Stryn, Stranda, Ørsta, og Volda.
Vi så fram til en ny ferd på fjelloverganger og langs fjorder. Feriens tredje og siste nasjonale turistveg er den fra Grotli over Gamle Strynefjellsveg og ned til Hjelle. Veien er bare på 27 km, men der er flere spennende stoppesteder underveis, inklusive et sommerskisenter som dette året var helt dødt. Nede ved Oppstrynsvatnet ligger stedet Hjelle og Jostedalsbreen Nasjonalparksenter hvor vi gjorde et stopp. Turistvegen skal du få lese om i egen artikkel.
Innerst i Nordfjord ligger kjente turiststeder som Loen, Olden og Briksdalsbreen. De ligger alle i Stryn kommune som har rundt 7 100 innbyggere. I Loen bare måtte vi prøve Loen Skylift, gondolbanen som går fra havnivå og tusen meter opp. Oppe på toppen var det tåke og kun glimtvis fikk vi se fjorden dypt der nede, men det gjorde ingen ting. Deretter tok vi en liten avstikker inn i Loenbygda og opp til Lovatnet for panoramautsikt innover.
Derimot droppet vi Olden og Briksdalsbreen og satte kursen nord og vestover. Snart var vi tilbake i Møre og Romsdal fylke og kom fram til Hornindalsvatnet, Europas dypeste med sine 514 meter.
Målet for dagen var Volda, men i stedet for å ta raskeste vei, E39, tok vi den pittoreske omveien opp Hornindalen og videre ned Norangsdalen forbi det legendariske Hotel Union Øye og fram til ferjekaien på Leknes. Den krysser det som går for å være fylkets nest mest billedskjønne fjord, Hjørundfjorden. (Geirangerfjorden ligger vel hakket foran.)
Fra Sæbø på andre siden og inn til Volda er kurant å kjøre, og ga tid til å konkludere med at dette ble en utsøkt dag på veien, og at ruten kunne anbefales på det varmeste.
Utdypende artikler
- Nasjonal turistveg Gamle Strynefjellsvegen
- Jostedalsbreen nasjonalparksenter i Stryn
- Opplevelser i Stryn
- Alle artikler fra kommunene Skjåk, Stryn, Stranda, Ørsta og Volda
Dagene 11-12: Volda
Vi skulle nå ha tre netter i Volda og hadde booket oss inn på det som nærmest er privatovernatting. Vi ble såre vel tilfredse med Huset på Hauen.
Det gir seg ikke selv at en bilturist i Møre og Romsdal skal ha tre dager i Volda. Vi hadde derimot slekt å oppsøke og det er alltid kjekt. Dessuten er Volda et trivelig tettsted med rik historie, en ikonisk kirke og spennende bygdetun. Det er ikke lange veien inn til nabostedet Ørsta, eller gjennom undersjøisk tunnel til nabokommunene Ulstein og Hareid. Derfra kan man kjøre videre til Runde og observere fuglelivet. Fra Volda til Runde tar det bare en time å kjøre.
For Sandalsand ble det med en snarvisitt til Ulsteinvik og Hareid. Underlig nok deler disse to stedene samme øy mellom seg, og ligger bare en mil fra hverandre. Det kan synes som ingenmannslandet mellom dem er et uoverstigelig hinder for kommunesammenslåing. Det interessante var at Ulsteinvik virket rikere og mer kraftfullt av seg som senter, og kanskje er det skipsverftene som har skapt det. Hareid har en ferjekai og lite mer (unntatt Ishavsmuseet i Brandal litt lengre ute langs fjorden).
Mellom Volda og Ørsta ligger dessuten Ivar Aasen-tunet. Det er både et arkitektonisk spennende bygg og utmerket museum å oppsøke, enten man liker landsmål (nynorsk) eller ikke.
Utdypende artikler
- Opplevelser i Volda
- Volda bygdetun
- Opplevelser i Ørsta
- Aasentunet i Ørsta
- Alle artikler fra kommunene Ulstein, Hareid, Ørsta og Volda
Dagene 13-14: Fra Volda via Ørsta, Sula og til Ålesund
- Kjøring: Dagstur på 70 km, under 2 timer uten stopp, en ferje
- Kommuner: Volda, Ørsta, Sula, Ålesund
Den siste dagen på veien går fra Volda og gjennom Ørsta først. Veien er ganske så fin, både fordi det er E39, men også fordi den går forbi flere små steder langs fjorden fram til ferjeleiet som heter Festøya. Det er strålende utsikt over fjorden mot nord.
En av mannskapet på ferja over til Solavågen i Sula kommune tipset meg om å at det var flott utsikt innover Hjørundfjorden når vi kom litt utpå. Det hadde han helt rett i, så takk for tipset.
Solavågen og Sula kommune er det ikke mye å si om. I kommunen bor det ca. 9 300 hvorav omtrent halvparten i kommunesenteret Langevåg. En god del mennesker klynger seg dessuten til hovedveien og den umiddelbare nærheten til Ålesund over en bro.
Vi hadde hatt et par dager i Ålesund på begynnelsen av turen, så det holdt med ettermiddag og kveld her. Vi valgte denne gangen å overnatte på byens beste hotell, Hotel Brosundet. Det ligger midt i smørøyet, holder høy standard og vi fikk et rom høyt oppe med utsikt rett mot selve Ålesundet. Det kunne ikke vært bedre.
Neste morgen bar det gjennom de to undersjøiske tunnelene og en oversjøisk bro ut til Ålesund lufthavn, Vigra, for avlevering av leiebil og fly hjem.
Utdypende artikler
- 10 klassiske steder å overnatte (med omtale av Brosundet)
- Alle artikler fra kommunene Volda, Ørsta, Sula og Ålesund
Finn fram
Kartet under viser kjøreruter de forskjellige dagene, med attraksjoner inntegnet langs ruten. Åpne kartet i nettleseren dersom du har stor skjerm, eller zoom deg inn her og nå og klikk på markørene for mer informasjon.
Les mer
Gjennom menyene på Sandalsand finner du oppslag av generell interesse om de temaer som er omtalt i denne artikkelen. Blant annet disse:
- Introduksjonen til fylkene Møre og Romsdal, Vestland, og Innlandet
- Alt om bilturer i Norge
- Finn en lang rekke overnattingssteder med særpreg
Bilferien som er beskrevet i denne artikkelen ble gjennomført sommeren 2021. En annen bilferie det året gikk litt lengre sør i Vestland fylke og dypere inn i Innlandet fylke. Dersom du planlegger din egen bilferie, kan det være greit å se disse to artiklene i sammenheng. Her er lenken:
Til slutt: Rull litt lengre ned på siden og registrer deg som gratisabonnent på nyheter på Sandalsand. Da får du tilsendt ukentlige oppdateringer når nytt stoff er blitt publisert.