Bilferie fra fjord over fjell til de lange daler

Sist endret 23.05.2023 | Publisert 30.07.2021Bilturer, Innlandet, Møre og Romsdal, Vestland | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Anslått lesetid:

Vår bilferie nord i fylkene Vestland og Innlandet går fra Førde i vest til Tynset i nordøst. Vi krysser Sognefjorden to steder, og nesten talløse fjellveier. Fire av dem er nasjonale turistveger: Gaularfjellet, Sognefjellet, Rondane, og Valdresflya.

En oversikt

Stedene underveis på vår bilferie nord i fylkene Vestland og Innlandet er rike på kulturminner og naturopplevelser, og med spennende overnattingssteder. Stikkordene er i grunn mange, og denne artikkelen tar mål av seg til å gi en oversikt.

Her følger innledningsvis en tabell med strekninger og besøkte kommuner. Den som vil, kan øke antallet dager på hvert sted, gi rom for flere opplevelser, eller simpelthen å ta livet mer med ro. Det er smak og behag. Det totale antallet kilometer som ble tilbakelagt, nesten 1500, er et ganske høyt tall. Likevel, snittet er bare på 210 km per dag på veien, når vi holder dagene 6 og 9 utenfor.

DagsetappeKommunerKm
Dag 1: Førde – BalestrandSunnfjord, Sogndal96
Dag 2: Balestrand – Vik – Sogndal – LomSogndal, Vik, Luster, Lom282
Dag 3: Lom – Dombås – Åndalsnes – DovreLom, Vågå, Sel, Dovre, Lesja, Rauma, Folldal186
Dag 4: Nord-Østerdalen rundturFolldal, Alvdal, Tynset, Rendalen, Stor-Elvdal316
Dag 5: Folldal – Rondane – Ringebu – HindsæterFolldal, Stor-Elvdal, Ringebu, Sør-Fron, Nord-Fron, Sel, Vågå261
Dag 6: På stedet hvilVågå0
Dag 7: Valdresflya – Beitostølen – SogndalVågå, Øystre Slidre, Vestre Slidre, Vang, Lærdal, Sogndal211
Dag 8: Sogndal – FørdeSogndal, Sunnfjord106
Dag 9: Førde – hjemreise 18
Totalt 1 476

I det følgende beskrives disse dagsetappene på et overordnet nivå. Lenker til artikler som utdyper omtalen av steder å stoppe, er lagt inn i teksten. Turen ble gjennomført i juni 2021.

Det følger et detaljert kart lengre ned i artikkelen.


Dag 1: Fly til Førde og bil til Balestrand (96 km)

Kortversjonen er at dagen starter med fly til Førde og ankomst på ettermiddagen. Heldigvis er det sommer og lenge lyst, så derfor er kvelden egnet til bilkjøring. Med leiebil fra flyplassen på Bringeland går kjøreruten over Nasjonal turistveg Gaularfjellet til Balestrand ved Sognefjorden.

Opplevelser den første dagen

Turistvegen over Gaularfjellet er todelt vestfra, hvor vi kommer fra, og det må gjøres et valg mellom løpene. De møtes og samkjøres det meste av turistvegen, over selve Gaularfjellet. Der krysser vi kommunegrensen mellom Sunnfjord og Sogndal. Veien går ned korketrekkere til Sognefjorden og videre til Balestrand. Jeg valgte å ta det sydlige løpet, som var kortest. Turistvegen var strålende, med fossende elvestryk, spennende utsiktspunkter og opplevelser underveis.

Jeg hadde booket både overnatting og middag på Kviknes hotell i Balestrand. Hotellet er et av De historiske og har røtter tilbake til turismens barndom på slutten av 1800-tallet. Kvelden ble også brukt til en sentrumsvandring. I Balestrand finner vi Norsk Reiselivsmuseum. Åpningstiden passet dessverre ikke for meg denne gang. Derimot var det spennende neste morgen å kjøre langs strandlinjen og observere de vakre gamle sveitservillaene. Balestrand ligger strålende til ved Sognefjorden og er del av Sogndal kommune.

Les mer:


Dag 2: Balestrand – Vik – Sogndal – Lom (282 km)

Vi er altså på bilferie nord i fylkene Vestland og Innlandet. Målet for dagen er å følge Sognefjorden langt innover, for deretter å ta Nasjonal turistveg Sognefjellsvegen til Lom. I Lom er det mye å se i sentrum, og overnatting er bestilt på sagnomsuste Fossheim turisthotell. Morgenen startet imidlertid med en omvei.

Første del av dagen, omveien over Sognefjorden til Vik

Jeg valgte å starte dagen med en omvei over Sognefjorden fra Dragsvik til Vangsnes. Dragsvik er ferjeleiet nærmest Balestrand, og ferjene går med halvtimes frekvens og overfartstid. Omveien ble lagt inn for å oppsøke severdighetene i Vik kommune.

Hva er det som gjør Vik så attraktiv?

For det første finner vi opp av ferjeleiet på Vangsnes den enorme Fridtjof-statuen. For det andre ligger Vikøyri der med gammelt naust- og boligmiljø i fjordbunnen. Dessuten, et lite sprang innover i dalen finner vi både Hopperstad stavkirke og Hove steinkirke, begge nasjonale klenodier fra middelalderen.

For det femte ligger nevnte steder under Vikafjellet. Jeg valgte å kjøre opp på fjellet og så langt sør at jeg kunne se nedfarten på andre siden. Deretter returnerte jeg til Sognefjorden og tok ferja fra Vangsnes tilbake til nordsiden av fjorden.

Jeg må skyte inn at denne omveien var en nokså krevende logistisk operasjon. Det handlet om å treffe riktige ferjer på riktige tidspunkter, for til slutt å ikke bli for sein til middag på Lom. Det gikk.

Les mer:

Andre del av dagen, innover Sognefjorden så langt den går

Dermed ble det å ta ferje tilbake over Sognefjorden fra Vangsnes til Hella på nordsiden, og så følge bilveien inn fjorden. Jeg har tidligere kjørt motsatt vei, og publisert en artikkel om den turen. Denne gangen gjorde jeg stopp ved Norges høyeste bautastein, Baldersteinen (7,8 meter) og Leikanger steinkirke. Begge ligger ved tettstedene Leikanger/Hermannsverk, med frukthager, boliger i lia opp fra fjorden, handelssentra og en mengde offentlig administrasjon.

Både Balestrand og strekningen videre langs nordsiden av Sognefjorden er del av Sogndal kommune. Senteret i kommunen, som vi gjerne også kaller Sogndal, benevnes mer presist for Sogndalsfjøra. Hit skulle jeg på slutten av bilferien, så dermed ble det denne dagen å kjøre rett gjennom og inn i Luster kommune.

Luster er kjent for sin lange fjord, en arm av Sognefjorden, men også for sine utsøkte reisemål av kulturell karakter. Sandalsand har tidligere hatt gleden av å oppsøke både bygda Solvorn og Urnes stavkirke på andre siden av Lustrafjorden. De ble droppet denne gangen, men anbefales på det varmeste.

Les mer:

Tredje del av dagen, Nasjonal turistveg Sognefjellsvegen

Lengre inn i Lustrafjorden finner vi Gaupne og Skjolden. Her fant jeg derimot lite å stoppe opp for. De viktigste unntakene var to kirker. Gaupne gamle kirke kan minne om en stavkirke, men den er av nyere dato (1600-tallet) og laget med lafteteknikk. Dale steinkirke ligger mellom to nevnte tettsteder og er fra middelalderen.

Nasjonal turistveg Sognefjellsvegen går fra Gaupne til Lom over en distanse på 108 km. Google anslår to timers kjøring, men flere severdigheter underveis krever mer. Beretningen om denne turistvegen skal du ikke få her, men i en egen artikkel.

Til Lom ankom jeg akkurat tidsnok til å komme inn i stavkirken. Sentrum inneholder også det som kalles Steinsenteret, men åpningstidene passet ikke. Neste morgen brukte jeg derimot tid i Norsk fjellsenter. Alle disse steder ligger i sentrum av Lom.

Jeg hadde booket overnatting og middag på Fossheim hotell. Det er et av De historiske og daterer seg tilbake til 1897. Et alternativ av samme sjanger ville ha vært Røisheim i Bøverdalen, litt før vi ankommer Lom.

Les mer:


Dag 3: Lom – Dombås – Åndalsnes – Dovre (186 km + tog)

Det blir tettsteder og dalfører i fjellheimen på en dag med ikke for mye bilkjøring. Derimot blir plass til en liten fottur på Dovre, og ikke minst en togreise. Sistnevnte kalles Raumabanen, og går for å være en av landets vakreste.

Første del av dagen, fra Lom via Vågå og Otta til Dombås

De øvre delene av Gudbrandsdalen omfatter strekningen fra Lom, via Vågå til Otta. Elva Otta renner her, den største av bidragsyterne til Gudbrandsdalslågen. Elvene møtes på Otta og flyter sammen sør til Mjøsa. Jeg hadde ikke egentlig tenkt å legge turen innom Otta, men det ble nå slik. Hovedalternativet var nemlig å ta en mindre vei mellom Vågåmo og Sel, og unngå Otta.

Det går temmelig radig å kjøre Rv15 fra Lom og sørøstover til Otta. Ved normal trafikk er vi framme på under en time. På Otta svinger vi over på E6 nordover mot Dovre og Dombås. Denne etappen går på under en time, på enda bedre veier. Mange velger å trykke gasspedalen langt inn på ferden inn i snaufjellet.

På forhånd hadde jeg saumfart diverse nettsteder etter steder å besøke underveis, uten helt å ha hellet med meg. Derimot valgte jeg spontant å kjøre innom sentrum i Vågå kommune, Vågåmo. Det viste seg å være en positiv overraskelse. Den gamle kirken er henrivende, smågatene trivelige, og enda til oppdaget jeg kultursenteret Ullinsvin. Det siste rakk jeg ikke å besøke, så det får bli til en annen gang.

Les mer:

Andre del av dagen, en togtur med Raumabanen

Fra Dombås går det tog ned til Åndalsnes. Raumabanen drives med et diesellokomotiv, skinnegangen av høy kvalitet, og det går radig gjennom det vidstrakte jordbrukslandskapet i Lesja kommune og nedover det smale dalføret langs Rauma-elva. Ferden ender på Åndalsnes stasjon og et lite tettsted med flere attraksjoner.

Raumabanen har ikke mange avganger hver dag, men de korresponderer godt med togene på Dovrebanen, fra Oslo. Fra Dombås til Åndalsnes lar det seg gjøre å ta fram og tilbake med en fri time i Åndalsnes, totalt fire timer. Jeg tok sjansen og parkerte bilen på Dombås stasjon. Det skal litt time-boxing å få dette til å gå opp, med en start på dagen i Lom, og en avslutning til middag i Folldal, men det gikk. Selve togreisen skal du få lese om i en egen artikkel, Åndalsnes også.

Les mer:

Tredje del av dagen, fra Dombås til Hjerkinn og Folldal

Dombås sentrum synes å ha få attraksjoner for veifarende, ut over å fungere som handelssentrum og knutepunkt for vei og tog. På den annen side er vi nær flere nasjonalparker og flotte turområder. De som jakter fjelloverganger bør merke seg Grimsdalsveien mellom Dovre (sør for Dombås) og Folldal. Den ruten jeg prioriterte, var derimot E6 til Hjerkinn. Der er det en 1,5 km fottur på en godt tilrettelagt grusvei inn til et ikonisk utsiktspunkt med hele fjellheimen foran seg, Viewpoint Snøhetta.

Jeg hadde booket to overnattinger med frokost og middager på Kvebergsøya Gård. Gårdstunet består av flere historiske bygninger, og ligger idyllisk til ved Grimsbu like øst for sentrum i Folldal. Jeg rakk middagen akkurat, etter en lang ferd med bil og tog. Det var et herlig sted, med strålende vertskap og jammen var der ikke en elg å skue ute på jordet en sein kveldstime.

Bilturen fra Dombås via Hjerkinn og videre på Fv29, er beregnet til noe over en time, uten fjellturen. Med fjellturen tar det en time ekstra.

Les mer:


Dag 4: Nord-Østerdalen rundtur (316 km)

Denne dagen på vår bilferie nord i fylkene Vestland og Innlandet var lagt opp med en rundtur i den delen av Innlandet fylke som gjerne kalles Nord-Østerdal. Kommunene Folldal, Alvdal, Tynset, Rendalen og Stor-Elvdal oppsøkes i den rekkefølgen.

Plan og gjennomføring av dagen

Før kjøreturen satt jeg med et inntrykk av at det er temmelig lite kommunene har å by på av severdigheter. Fasit ble at dagen likevel ble fylt opp med ganske mange opplevelser, foruten skog naturligvis. Mye skog. Kjøreturen skal få en egen artikkel, men her må kort nevnes det fantastiske naturfenomenet som går under navnet Jutulhogget. Videre valgte jeg å ta en avstikker over snaufjellet på Vinjevegen/Friisvegen. Det var en suksess.

I tillegg byr regionen på enkelte bygdetun, Aukrustsenteret i Alvdal, verdens (kanskje) største spark i Tynset sentrum, verdens største metall-elg i Stor-Elvdal, og ganske så idylliske små steder og vann underveis. Glomma krysses flere steder.

Dette var en rundtur, og innebar at overnatting og middag ble samme sted som dagen før, Kvebergsøya Gård.

Les mer:


Dag 5 og 6: Folldal – Rondane – Ringebu – Hindsæter (261 km)

Vi er på bilferie nord i fylkene Vestland og Innlandet. Alle gode dager starter med en god frokost. Fra Kvebergsøya Gård gikk ferden denne dagen første inn til Folldal gruver. Neste etappe var sørover på Nasjonal turistveg Rondane i retning Gudbrandsdalen, og enda lengre, faktisk helt inn i Jotunheimen. Den påfølgende dagen skulle bli en hviledag med fottur i Jotunheimen.

Plan og gjennomføring av dagen

Folldal har et gruvemuseum og rik historikk som nok mange ønsker å bruke tid i. Men så var det dette med åpningstider da. De klaffet ikke dersom man også hadde andre planer for dagen. Følgelig ble det en kikk på de ikke få utendørs anleggene til de nå nedlagte Folldal gruver. Dessuten ble det en titt innom Folldal bygdemuseum noen kilometer lengre sør.

Da var vi allerede kommet inn på Nasjonal turistveg Rondane. Den er på 62 km, og det er ikke langt. Noen få stoppesteder underveis er inkludert i turistvegens attraksjoner. De er aldeles utsøkte.

Turistvegen splittes i sør ved Enden, som er ene enden av innsjøen Setningen. Her er det en avstikker opp i østlig retning til Sollia kirke, ca. 10-15 km. Hovedløpet av turistvegen går imidlertid i sørvestlig retning og opp mot Venabygdfjellet. Det ble til at Sollia-avstikkeren ble prioritert.

Deretter bar det opp på Venabygdsfjellet. Dette er et nydelig høyfjellsterreng litt sør for Rondane, og med flere spennende steder å oppsøke og overnatte. På andre siden kommer man ned i Gudbrandsdalen. Her valgte jeg å kjøre litt sør til Ringebu stavkirke for deretter vende panseret mot nord for en titt på det særpregete Sør-Fron kirke. På Vinstra la jeg inn en utsøkt avstikker over fjellet til Kvam. Den heter Peer Gynt Seterveg.

Dernest bar det innover langs Sjoa, en liten tur ned til Ridderspranget som ikke skuffet denne gangen heller. Herfra bærer det opp på fjellet, rett i østre delen av Jotunheimen. Der hadde jeg booket to netter og middager på Hindsæter fjellhotell.

Neste dag ble tilbrakt med fottur i flott natur.

Les mer:


Dag 7: Valdresflya – Beitostølen – Sogndal (211 km)

Etter en mer eller mindre hvilende dag, var det igjen ut på bilveien. Vi er på bilferie nord i fylkene Vestland og Innlandet. Dagen startet med feriens siste nasjonale turistveg, denne gangen Valdresflya. Den ender på Beitostølen. Derfra gikk ferden inn i Valdres, over Filefjell til Lærdal og målet for dagen, Sogndal. Med det er vi tilbake vest for vannskillet.

Første del av dagen, fra Valdresflya til Filefjell

Fra Hindsæter er den nasjonale turistvegen på bare 46 km. Da er vi omtrent kommet sør til Beitostølen. Herfra til Sogndal er det 165 km. Selve turistvegen blir omtalt i egen artikkel, men jeg satt med samme inntrykk som ved tidligere besøk, at den sydligste delen er den mest spennende.

Beitostølen er et sentrum for vintersport, men ikke mye som frister til å stoppe opp ved på en biltur sommers dag. For meg ble det ganske enkelt å kjøre gjennom og ta peiling på Valdres. Her er det noen riktig så fine fjelloverganger og mindre dalfører å krysse. Vi passerer også to stavkirker, Lomen og Høre, og når vi kommer fram til det langstrakte vannet Vangsmjøse, passerer vi etter hvert Øye stavkirke også.

Sandalsand har vært her før og beskrevet stavkirkene i artikler. Denne gangen hadde jeg et håp om å komme inn i Øye kirke, men atter en gang kom jeg på feil dag.

Etter Øye er det fjellovergangen kalt Filefjell som påkaller oppmerksomhet. Dagens bilvei er aldeles strålende å kjøre på, men vi blir på bautasteiner og informasjonsskilt minnet på at her har der vært ferdsel over fjellet i hundrevis av år. En av dem er den såkalte Grihamar milestein. Det er en av fire milesteiner fra 1687 som fremdeles står langs veiene.

Les mer:

Andre del av dagen, fra Filefjell til Sogndalsfjøra

Etter vannskillet og et smått obligatorisk stopp ved St. Thomaskirken øverst på Filefjell, bærer det nedover til Vestlandet. Vi er nå i Lærdal kommune og den delen som heter Borgund. Stavkirken her, og besøkssenteret, har fått sin omtale på Sandalsand tidligere.

Denne gangen prioriterte jeg å oppsøke Vindhellaveien, grunnet dens vakre kurvatur. Denne gamle kongevegen innbyr til en rundtur til fots på 4,5 km, og tar 1,5-2 timer. Deretter var det å unngå E16 ned til Lærdalsøyri, men heller følge den historiske ruten langs Lærdalselva.

De som ikke har vært i Lærdalsøyri tidligere, den eldgamle delen nederst ved fjorden, bør kjenne sin besøkelsestid. Etter Lærdal og ny ferjekryssing av Sognefjorden, bærer det videre til Kaupanger og Sogndal. Ved Kaupanger ligger folkemuseet De Heibergske samlinger, Kaupanger stavkirke og et museum ved sjøen.

Overnatting på Hofslund Fjord Hotell i Sogndal sentrum, et klassisk hotell i sjøkanten med basseng i hagen og avslappende salonger innenfor. Kvelden var fin, og Sogndal sentrum ga et mer positivt inntrykk enn på tidligere besøk.

Les mer:


Dag 8: Sogndal – Førde (106 km), samt hjemreise Dag 9

Det ble en kortreist dag inn til Førde, men likevel med en rekke severdigheter underveis. Førde skulle bli siste overnatting på denne ferien. Det å være nær flyplassen var nødvendig grunnet tidlig flyavgang neste dag.

Opplevelser på siste dag i ferien

Vi er kommet til siste dag på denne bilferie nord i fylkene Vestland og Innlandet.

Det ble å forlate Sogndalsfjøra etter en god frokost og begi seg inn i brelandskapet. Det er søndre deler av Jostedalsbreen som vi møter langs bilveien vestover. Først kommer Fjærland med det helt enestående Norsk bremuseum og en trivelig fjordarm ut til bokbyen Mundal. Begge må oppsøkes.

Dernest kan vi kjøre helt opp under Bøyabreen og innta et måltid under panoramavinduene. Det passet godt med lunsj. Jølstravatnet er neste mål for turen. Foruten vakker natur fristet det å legge turen innom begge kunstmuseene. Her ligger nemlig Eikaas-galleriet på nordsiden av det langstrakte vannet, og Astruptunet på sørsiden.

Nest siste etappe for dagen var Sunnfjord friluftsmuseum. Innendørsutstillingen hadde enda ikke sesongåpnet under mitt besøk, men utendørs var det mye å oppleve.

Overnatting på Scandic Sunnfjord Hotell & Spa i Førde. Hotellet har jeg besøkt flere ganger tidligere, og de leverer alltid høy profesjonalitet og kvalitet. Neste dag, den niende på ferien, var det retur til Førde lufthavn, Bringeland, avlevering av leiebil og fly hjem.

Les mer:


Finn fram

Kartet under viser kjøreruter de forskjellige dagene, med attraksjoner inntegnet langs ruten på denne bilferie nord i fylkene Vestland og Innlandet. Åpne kartet i nettleseren dersom du har stor skjerm, eller zoom deg inn her og nå. Klikk på markørene for mer informasjon.

Les enda mer

Artikkelen har vist at forfatteren har stor sans for satsingen på Nasjonale turistveger. Les om hvordan turistvegene selv presenterer seg.

Gjennom menyene på Sandalsand finner du oppslag av generell interesse om de temaer som er omtalt i denne artikkelen fra en bilferie nord i fylkene Vestland og Innlandet. Blant annet disse:

Bilferien som er beskrevet i denne artikkelen ble gjennomført sommeren 2021. En annen bilferie det året gikk litt lengre nord på kysten, som en rundtur i Møre og Romsdal fylke. Den sneiet i sør også innom både Vestland og Innlandet fylker. Dersom du planlegger din egen bilferie, kan det være greit å se disse to artiklene i sammenheng. Her er lenken:

Summen av opplevelser på disse to reisene inspirerte til utarbeidelsen av følgende artikkel:

Til slutt: Rull litt lengre ned på siden og registrer deg som gratisabonnent på nyheter på Sandalsand. Da får du tilsendt ukentlige oppdateringer når nytt stoff er blitt publisert.